PROSVJED SELJAKA U VOJVODINI

Zbog blokade prometnica prijeti zatvaranje trgovina

02.06.2011 u 22:30

Bionic
Reading

Vojvodina je paralizirana zbog prosvjeda poljoprivrednika koji, nezadovoljni politikom srbijanske vlade, već četvrti dan blokiraju sve više prometnica te ulaze i izlaze iz većih gradova, izvješćuju u četvrtak vojvođanski mediji

Počeli su i prvi sukobi između poljoprivrednika i vozača satima čekaju u automobilima, autobusima i kamionima. Seljaci su iz više vojvođanskih gradova u ponedjeljak pokušavali traktorima otići u Beograd kako bi zatražili da država ne ukida subvencije kakve su imali prošle godine.

Policija im nije dopustila odlazak za glavni grad, a iz vlade Srbije poručeno im je da za subvencije kakve traže nema novca u proračunu. Revoltirani poljoprivrednici nakon toga su traktorima blokirali većinu prometnica u Vojvodini.

U četvrtak su zatražili da ih primi predsjednik Srbije Boris Tadić budući da im mjerodavna državna tijela ne izlaze ususret. Posljedice četverodnevnih blokada gradova i prometnica sve su teže: u prodavaonicama je sve manje prehrambenih proizvoda, zbog čega su trgovački centri najavili zatvaranje, a gubici u gospodarstvu uskoro će biti veći od svote koju bi država trebala izdvojiti za subvencije poljoprivrednicima.

"Ako prodavaonice budu privremeno zatvorene, to znači smanjenje prihoda u proračunu Republike i lokalnih samouprava", prenosi Radiotelevizija Vojvodine.

U subotičkoj katedrali, bazilici sv. Terezije Avilske u četvrtak se trebao održati koncert katedralnih koralista "Coram Domino" iz Đakova, no otkazan je zbog blokada prometnica u Vojvodini.