PRETRAŽEN MU I STAN

Zbog afere prisluškivanja ispitan bivši šef OTC-a Mate Botica?

25.02.2013 u 08:17

Bionic
Reading

Policija i državno odvjetništvo u najstrožoj su tajnosti prije desetak dana proveli još jednu akciju koja očigledno predstavlja nastavak rasvjetljavanja nezakonitog raspolaganja i curenja tajnih informacija. U toj akciji, među ostalim, ispitan je bivši šef OTC-a Mate Botica, piše Jutarnji list, pozivajući se na neslužbene izvore

Prema informacijama koje je Jutarnji dobio iz više neovisnih izvora, policija i nadležno tužiteljstvo su zbog sumnje u kazneno djelo odavanja tajnih podataka pretprošlog tjedna kriminalistički 'obradili' Matu Boticu. Dosta diskretno policija je provela pretres njegova stana te je Botica priveden na ispitivanje, no službene potvrde njegovog privođenja i pretresa stana nema.

Botica je nakon ovih istražnih radnji pušten na slobodu. Tužiteljstvo za njega nije ni predlagalo određivanje istražnog zatvora. S obzirom na šutnju nadležnih tijela, za sada se može samo spekulirati o tome što se zapravo dogodilo.

Botica je prošli mjesec i službeno smijenjen s mjesta v. d. ravnatelja OTC-a. Operativno tehnički centar za nadzor komunikacija servisna je služba policije i sigurnosnih službi. Praktično svi podaci vezani uz telekomunikacije, počevši od tajnih mjera prisluškivanja do pribavljanja izlista telefonskih kontakata osumnjičenih osoba prikupljaju se i provode preko OTC-a. Dakle, u OTC-u se na jednome mjestu mogu naći imena i drugi podaci svih osoba kojima se bave kako policija tako i SOA.


Botica je bio i jedna od osoba koje su se krajem listopada prošle godine našle na saslušanju pred saborskim Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. To je saborsko tijelo povelo istragu nakon medijskih napisa da je policija na zahtjeve za izliste telefonskih poziva nezakonito dopisivala brojeve nekih čelnika SOA-e i Agrokora.

Odbor je na kraju istrage većinom glasova zaključio da nezakonitosti u djelovanju policije nije bilo, ali i 'da su samo četiri djelatnika Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost imala uvid u izvješće tog tijela čiji su dijelovi s netočnim tvrdnjama o nezakonitom postupanju Ravnateljstva policije objavljeni u Večernjem listu'.

'U svojim zaključcima rekli smo da su četiri djelatnika UVNS-a imala uvid u to izvješće i da je jedan član Odbora za unutarnju politiku (op. a. Tomislav Karamarko) prije službenog dolaska tog izvješća u Sabor na određeni način u javnosti ostavio dojam da je upoznat sa sadržajem izvješća. Prema saznanjima koja imamo, po zakonu DORH postavlja nalog za utvrđivanje činjenica o curenju informacija i pretpostavljam da će nakon ovog završenog posla odbora, svi oni kojima je zakonska obveza sukladno zakonskim ovlastima utvrditi kako je došlo do curenja informacija', kazao je tada potpredsjednik saborskog odbora Igor Dragovan