pilot faza

Zaživjelo deset posto e-škola dok se neke griju još na drva

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2017 15:45
  • Objavljeno 10.07.2017 u 15:24
Ministrica Divjak: 'Pilot projekt e-škole dobar primjer sadržaja ispred dnevnopolitičkih tema'

Ministrica Divjak: 'Pilot projekt e-škole dobar primjer sadržaja ispred dnevnopolitičkih tema'

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Ministrica znanosti o obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da je pilot projekt e-škole dobar primjer projekta gdje sadržaj ide ispred dnevnopolitičkih tema

Ministrica je to izjavila odgovarajući na upit novinara od odnosu ideologije i tehnologije te je ocijenila da je u pilot fazi ovaj projekt pokazao 'jako dobre rezultate'. Ministrica smatra kako struka, stručnost i sadržaji za škole, učenike i nastavnike, kako je to u ovom projektu, mogu odigrati krucijalnu ulogu što je u skladu sa stretegijom koju je donio Sabor.

'To je najbolji put da dalje nastavimo i velikim projektom obuhvatimo sve škole u Hrvatskoj, a ne samo ovih 10 posto koje su obuhvaćene pilot projektom, dodala je. Ministrica se nada kako će se ovaj projekt uspješno završit. 'Moramo napraviti sinergiju uz fondove koji su Hrvatskoj dostupni, ali isto tako osigurati i sredstva u državnom proračunu kako bismo se prebacili iz pilot projekta u veliki projekt te da 2022. godine imamo 100 posto obuhvat škola', poručila je ministrica Divjak.

'Vrlo je važno da svi učenici i škole u Hrvatskoj budu u jednakom položaju te da ova tehnologija jest takva da nam obećava da dobijemo jedan malo drukčiji pristup i da škole, učenici i nastavnici imaju jednak pristup', napomenula je dodavši kako je potrebno da se tehnologijom i sadržajima škole međusobno umreže. 

Nemamo akcijski plan

Na upit koliko su važne e-škole dok još uvijek imamo škola koje se griju na drva i ugljen ministrica je odgovorila kako je važno napraviti obuhvat za sve škole te dodala da je drugo pitanje da napravimo minimalan standard koji mora biti osiguran. 'Ovo je samo jedna projekcija i priča koja se bavi digitalno zrelim školama', rekla je, dodavši da o standardu škola mora skrbiti resorno ministarstvo bez obzira na projektna sredstva.

Odgovarajući na pitanje o navodnom izostavljanju e-obrazovanja u akcijskom planu, ministrica je odgovorila kako se strategija kakvu je donio Sabor stvarno provodi. 'U ovom trenutku nemamo akcijski plan', podsjetila je ministrica. Dodala je da prijedlog koji je bio na stolu nije prihvaćen. 

Divjak o Vican: Ona ne treba imati moje povjerenje u ovom trenutku

Divjak o Vican: Ona ne treba imati moje povjerenje u ovom trenutku

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Smatra kako je zadaća Posebnoga stručnog povjerenstvo u suradnji Ministarstva da dođe do akcijskog plana, koji se temelji na sterategiji i koji će biti podloga za državni proračun i za povlačenje sredstava  iz europskih fondova. 'Tu svi snosimo svoj dio odgovornosti pa i ja, napomenula je dodavši kako je sigurna da Posebno stručno povjerenstvo koje je imenovao premijer od te odgovornosti ne može pobjeći.

Na upit ima li Dijana Vican njezino povjerenje ministrica Blaženka Divjak je podsjetila kako ju ona nije imenovala u povjerenstvo. 'Ona ne treba imati moje povjerenje u ovom trenutku', napomenula je dodavši kako je suradnja ministarstva takva da će uvijek ići prema onima koji su legitimno imenovani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!