povećanje plaća

Završen sastanak sudaca: Podržavamo zahtjeve službenika i namještenika

15.06.2023 u 17:32

Bionic
Reading

Predsjednik Vrhovnog suda i predsjednici županijskih i visokih sudova podržali su na sastanku u četvrtak zahtjeve službenika i namještenika za povećanjem plaća i rješavanje njihovog materijalnog statusa, pri čemu ne prejudiciraju zaključak o zakonitosti štrajka, izvijestio je najviši sud

Predsjednici sudova izvijestili su predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o organizaciji rada na njihovim sudovima i sudovima na njihovom području za vrijeme štrajka službenika i namještenika te su istaknuli problem određivanja hitnih predmeta na kojima treba raditi.

Zaključeno je da su hitni predmeti oni koji su kao takvi određeni zakonom, kao i predmeti kod kojih, zbog nepostupanja sudova, strankama može nastati nenadoknadiva šteta. O tome koji su predmeti hitni trebaju odlučiti suci koji rade na tim predmetima, navode u priopćenju.

''Postupanje u takvim predmetima, kao i postupanje prema naredbi predsjednika Vrhovnog suda ni na koji način ne ograničava provođenje štrajka, već sudska uprava nastoji da se u uvjetima štrajka ne ugroze ljudska prava stranaka zagarantirana Ustavom i konvencijama, što je u interesu ne samo stranaka već i organizatora štrajka'', stoji u priopćenju suda.

  • +13
Četvrti dan štrajka članova Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

Na sastanku sudaca posebno je izdvojeno kako se predsjednik Vrhovnog suda zalaže da se položaj sudskih službenika i namještenika propiše posebnim zakonom kako bi se osigurao njihov materijalno pravni položaj sukladno važnosti posla kojeg obavljaju.

Predsjednik Vrhovnog suda naložio je predsjednicima županijskih i visokih sudova da zaključke s ovog sastanka prenesu predsjednicima prvostupanjskih sudova na njihovom području.