traže 3000 eura

Dobronić: Štrajk sudaca neprimjeren dok traju konzultacije

17.04.2023 u 17:40

Bionic
Reading

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić usaglasio se u ponedjeljak, nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, da štrajk sudaca zbog većih plaća ne bi bio primjeren način ostvarivanja zajedničkog cilja dok traju konzultacije između Ministarstva i Vrhovnog suda

Vrhovni sud je izvijestio da je Dobronić kroz raspravu istaknuo kako treba riješiti nezadovoljavajuće stanje na prvostupanjskim sudovima koje se očituje kroz preniske plaće prvostupanjskih sudaca, ali i sudskih savjetnika, službenika i namještenika koji rade na prvostupanjskim sudovima.

Dobronić je istaknuo da je potrebno čim prije povisiti plaće kako sucima tako i svima koji rade na prvom stupnju te je naglašeno da prve mjere u obliku zakonskih izmjena za suce trebaju dovesti do plaća koje bi se izjednačile s plaćama višeg sudskog savjetnika specijaliste na Vrhovnom sudu, a isto tako bi se u kratkom roku povisile plaće svih sudskih službenika i namještenika.

Navedeno je potrebno s obzirom da je upravo na prvostupanjskim sudovima došlo do velikog nezadovoljstva među sucima te velikog odljeva službenika i namještenika iz sudstva što ugrožava normalni proces rada, dodaje Vrhovni sud.

Međutim, Dobronić je naglasio da postoje i druga pitanja koja se moraju riješiti sistemski do kraja ove godine odnosno donošenja proračuna za iduću godinu, a to se odnosi na revalorizaciju plaća sudaca prema stvarnoj kupovnoj moći koju su njihove plaće imale 1999. godine kada je donesen prvi Zakon o plaćama sudaca.

''To bi u stvarnosti predstavljalo značajno povećanje sudačkih plaća s obzirom da je sudačka plaća pitanje njihove materijalne neovisnosti, a koja je jamac i njihovog digniteta. Nakon toga, definirao bi se način indeksacije tako utvrđenih, bitno povećanih plaća te bi se riješilo i pitanje mirovina sudaca, platnih razreda sudaca te drugih materijalnih prava za koje su suci do sada uglavnom bili uskraćeni (naknada za prijevoz, otpremnina i dr.)'', stoji u priopćenju.

Najviši sud ističe da je na sastanku bilo govora i o potrebi drugačijeg pristupa izgradnji i uređenju sudskih zgrada te ostalih pitanja te dodaje da će ovog tjedna radna skupina za izmjenu Zakona o plaćama sudaca nastaviti s radom, a o istoj temi bit će održana ovaj ili najkasnije sljedeći tjedan Opća proširena sjednica Vrhovnog suda.

Traže plaću od 3000 eura neto

Glasnogovornik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Marijan Bitanga najavio je u ponedjeljak da će radna skupina za izmjenu Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika održati u srijedu u 14,30 sati u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave sastanak na kojem će raspravljati o plaćama sudaca, koji najavljuju bijeli štrajk ako Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima.

Sastanak u ministarstvu koordinira Udruga hrvatskih sudaca (UHS), a na njemu će sudjelovati predstavnici svih vrsta sudova, precizirao je za Hinu glasnogovornik UHS-a Marijan Bitanga. Nakon sastanka na internetskim stranicama UHS-a bit će objavljena bilješka o tijeku sastanka.

Mediji su ranije izvijestili da će suci u srijedu iznijeti svoje zahtjeve Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje otprije planira povećanje plaća sudaca i tužitelja.

Povećanje bi, navode mediji, u najvećem postotku obuhvatilo općinske suce i tužitelje, koji su u prosjeku plaćeni 1670 eura neto. Njima bi se plaće od rujna povećale za više od 300 eura, odnosno 22 posto.

UHS smatra da to nije dovoljno i traži povećanje od 1300 eura. Ističu da osnovna plaća suca prvostupanjskog suda ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu, što znači da neto plaća mora biti 3000 eura.