'PROGRAM ZA CIVILNE SVRHE'

Zavirite u iranski nuklearni pogon u Teheranu

Bionic
Reading

Ekipa Al Jazeere dobila je ekskluzivnu dozvolu da uđe u iranski nuklearni pogon prije nove runde pregovora, gdje se trenutno vrši zamjena nuklearnog goriva s 20 posto obogaćenim uranom

Iranski znanstvenici ističu da se radi o nuklearnom programu za civilne svrhe. I dalje su jasni stavovi Zapada da neće dozvoliti Iranu da postane nuklearna sila, navodi Al Jazeera

Prije druge runde pregovora o iranskom nuklearnom programu u Almatiju stručnjaci kažu da su počeli zamjenu nuklearnog goriva u samom reaktoru, koji je Iran kupio od Argentine, i to 20 posto obogaćenim uranom dobivenim u njihovim pogonima. Cijela operacija se odvija pod budnim okom i kamerama Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

'Kako je već poznato, naši stručnjaci su uspjeli obogatiti uran do 20 posto i uspješno smo izveli niz proba koje su donijele nove rezultate. Upravo danas vršimo zamjenu argentinskog nuklearnog goriva gorivom domaće proizvodnje. U narednom periodu u jezgri reaktora nalazit će se samo iransko nuklearno gorivo', rekao je zamjenik direktora proizvodnje u reaktoru.

Pregovori dviju strana do sada nisu urodili plodom, iako je posljednja runda pregovora u Kazahstanu zračila optimizmom. Ostaje pitanje na koji način će se optimizam pretvoriti u konkretne korake na terenu.

Teheran želi da se pitanje nuklearnog programa riješi na način da dobije priznanje međunarodne zajednice. Zapad je, s druge strane, veoma jasan - ne želi Iran kao nuklearnu silu. I ako se smanji oštra retorika i povećaju granice optimizma, između dviju strana će ostati nepovjerenje.

Više možete doznati iz video priloga Al Jazeere.