INCIDENT U LONDONU

Zatvoren ulaz u britanski parlament, uhićen muškarac

16.06.2017 u 12:50

Bionic
Reading

Britanski je parlament zatvoren, a policija je priopćila da je uhitila muškarca u 30-im godinama zbog sumnje u posjedovanje noža. Muškarac se, vičući, zatrčao prema vratima britanskog parlamenta, a svjedoci kažu da su se čuli uzvici 'nož, nož, nož'

Izvjestitelj Reutersa s lica mjesta dojavio je da je na terenu bilo nekoliko policijskih vozila, a jedan od ulaza u Parlament bio je zatvoren. Uhićeni muškarac odvezen je u policijskom kombiju, a promet kod Parlamenta nije zaustavljen.

Naoružani policajci brzo su svladali muškarca, a incident se zasad ne smatra povezanim s terorizmom. 

Krajem ožujka, britanski državljanjin Khalid Masood zabio se automobilom u pješake na mostu Westminster Bridge i usmrtio njih petero, nakon čega je nožem usmrtio policajca pred Britanskim parlamentom. Odgovornost za atentat preuzela je tzv. Islamska država, a Scotland Yard nije našao dokaze Masudove povezanosti s IS-om ili Al Kaidom.

Krajem svibnja, mladi Britanac libijskog podrijetla izveo je samoubilački napad na izlasku s koncerta američke pjevačice Ariane Grande u manchesterskoj Areni, gdje su ubijene 22 osobe, a 116 ih je ranjeno. Odgovornost je preuzela Islamska država.

Početkom lipnja, trojica napadača izveli su teroristički napad u Londonu, pri čemu je ubijeno sedmero ljudi i ozlijeđeno još 48. Teroristi su se zaletjeli kombijem u pješake na Londonskom mostu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova u Borough Marketu.

Scotland Yard je početkom tog mjeseca izvijestio da su britanske sigurnosne službe spriječile 13 terorističkih napada od lipnja 2013. u Velikoj Britaniji. Stupanj terorističke prijetnje u Velikoj Britaniji je u kolovozu 2014. označen kao ozbiljan, na ljestvici s pet stupnjeva.