ograničava slobode

Japan usvojio kontroverzni protuteroristički zakon

15.06.2017 u 11:58

Bionic
Reading

Japanski parlament usvojio je u četvrtak kontroverzni prijedlog zakona koji će omogućiti kažnjavanje pripreme terorističkih napada i drugih teških kaznenih djela, a koji je izazvao protivljenje građana i udruga zbog bojazni da će ograničiti građanske slobode

Za prijedlog zakona, kojim se predviđa kazna do pet godina zatvora za upletenost u pripremu terorističkih činova ili teških kaznenih djela organiziranog kriminala, glasovalo je 165, a protiv je bilo 70 od 235 nazočnih zastupnika. Pod novi zakon spada ukupno 277 kaznenih djela.

I dok vlada premijera Shinza Abea tvrdi kako je taj zakon potreban radi poboljšanja sigurnosti prije Olimpijskih igara 2020., kritičari kažu da će on oslabiti građanske slobode te da će se moći zloporabiti za nadgledanje nedužnih građana.

Odvjetnici, novinari, udruge za građanska prava i drugi oštro su se usprotivili usvajanju tog zakona ističući da bi on mogao dovesti do pojačanog nadzora i ugroziti građanske slobode.

Stotine ljudi prosvjedovale su protiv tog zakona u noći na četvrtak ispred zgrade parlamenta uzvikujući da je ‘prijedlog zakona neustavan’ i ‘Odlazi Abe!’.

Kritizirao ga je i Joseph Cannataci, posebni izvjestitelj UN-a za pravo na privatnost koji smatra da bi zakon mogao dovesti do pretjeranog ograničenja privatnosti i slobode izražavanja zbog svoje potencijalno široke primjene.