afera agrokor

Zatvor ili sloboda? Ovih devet koraka će odrediti sudbinu Ivice Todorića

08.11.2018 u 11:19

Bionic
Reading

Pred Ivicom Todorićem nekoliko je koraka do odluke o tome hoće li ostati u istražnom zatvoru još neko vrijeme ili ne. Sve bi se trebalo raspetljati najkasnije do petka, no s obzirom na to da mu je prošle godine pritvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, mogao bi mu biti određen istražni zatvor s obzirom na to da je DORH potvrdio da nisu odustali od ispitivanja zadnjeg svjedoka

1. Prvi korak je ispitivanje Ivice Todorića, koji je još uvijek osumnjičenik, ne i optuženik, u Državnom odvjetništvu. Tijekom ispitivanja bit će suočen s optužbama tužiteljstva i moći će se očitovati o tome.

2. Nakon toga Državno odvjetništvo se očituje o tome hoće li ili neće od suca istrage tražiti zadržavanje u istražnom zatvoru.

3. Odluku o tome donosi sudac istrage najkasnije u roku od četrdeset i osam sati od trenutka uhićenja. Ako se osvrnemo na raniju praksu, sve bi se to trebalo odviti tijekom četvrtka.

4. Ako sudac istrage odluči da bi osumnjičenik trebao ostati u pritvoru, sam Todorić se može na tu odluku žaliti u roku od šest sati. On je pak žalbu protiv pritvora podnio još u listopadu prošle godine.

  • +10
Todorić u Remetincu Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

5. O žalbi odlučuje vijeće u roku od dvanaest sati. Žalba ne zadržava izvršenje rješenja. Pritvorenik može izjaviti žalbu na zapisnik.

6. S obzirom na to da je Todoriću prošle godine određen pritvor isključivo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, može se pretpostaviti da bi sudac istrage mogao odlučiti da mu produlji istražni zatvor.

Naime, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je kako moraju ispitati još jednog svjedoka. U međuvremenu je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić kazao kako neslužbeno doznaje da je DORH odustao od ispitivanja tog svjedoka, no Jelenić ga je u četvrtak demantirao. Članak 112. stavak 6. Zakona o kaznenom postupku jasno kaže: 'Pritvor će se odmah ukinuti ako su prestali razlozi zbog kojih je određen.'

Državno odvjetništvo može tražiti istražni zatvor zbog bijega, no to bi moglo biti 'tanko', s obzirom na to da Todoriću u trenutku kada je napustio Hrvatsku nije bio određen pritvor. U tom slučaju, Todoriću mogu ponuditi da uz jamčevinu izađe na slobodu.

Novinari čekaju Ivicu Todorića u Zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

7. Ako Todorić bude pušten na slobodu, DORH bi mogao kao motiv za pritvaranje potegnuti drugu istragu koja se vodi protiv njega vezano za zajmove što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

8. Najkasnije sutra Ivica Todorić će doznati hoće li još neko vrijeme provesti u istražnom zatvoru ili ne.

9. Nakon toga loptica je na Državnom odvjetništvu koje bi u što skorijem roku trebalo podignuti optužnicu protiv Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih za malverzacije u Agrokoru teške milijardu i 142 milijuna kuna.