ugrožavaju funkcioniranje grada

Zatvaraju se prihvatni centri za migrante u Bihaću, novi će biti izvan grada

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2019 17:04
  • Objavljeno 30.05.2019 u 17:04
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dva centra za smještaj ilegalnih migranata u središtu Bihaća bit će zatvorena, a novi će se otvoriti izvan grada kako bi se u njemu poboljašala sigurnost i normaliziralo stanje, odlukčio je u četvrtak Operativni stožer za pitanja migracija u BiH.

To tijelo koje ima zadaću nadzirati migrantsku krizu i koordinirati djelovanje različitih razina vlasti a vodi ga ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, na sastanku u Sarajevu prihvatilo je ultimativni zahtjev općinskih vlasti Bihaća i Unsko-sanske županije da se zatvore dva objekta koja su do sada služila za smještaj ilegalnih migranata.

Ti su centri prošle godine uspostavljeni u krugu bivših tvornica "Bira" i "Miral" a na temelju odluke donesene u četvrtak oni će biti zatvoreni dok će novi prihvatni centar bit uspostavljen u mjestu Vučijak, osam kilometara izvan Bihaća.

Operativni stožer prihvatio je ocjenu vlasti u Bihaću kako dva postojeća centra stanje čine iznimno teškim i ugrožavaju normalno funkcioniranje grada.

<<Reportaža iz Bihaća: Migranata je sve više, uvjeti života nemogući: Ovo, jarane, samo Amerika i Evropa mogu riješiti!>>

Sada se očekuje očitovanje Europske unije jer bi se iz njenih fondova trebalo osigurati financiranje uređenja nove lokacije.

Prema procjenama sigurnosnih agencija u BiH od početka godine u tu je zemlju iz Srbije i Crne Gore ušlo najmanje šest tisuća ilegalnih migranata. Najveći broj njih do Hrvatske odnosno zapadne Europe i dalje pokušava doći preko Unsko-sanske županije te tamo uglavnom i borave.

  • +15
  • +12

Nedovršeni starački dom u Bihaću

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prihvatni centri za ilegalne migrante u BiH mogu pružiti smještaj za oko tri i pol tisuća osoba pri čemu je najveći kapacitet upravo onih u Bihaću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!