SABORSKA RASPRAVA

Zastupnik Domovinskog pokreta predložio da se Sabor odrekne dvomjesečne stanke: Suočavamo se s brojnim problemima

29.06.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić u srijedu je pozvao Sabor da se odrekne dvomjesečne ljetne stanke i da, umjesto godišnjeg odmora, cijelo vrijeme zasjeda zbog brojnih problema - od inflacije preko izostanka reformi do rata u Ukrajini

'Sabor prestaje s radom 15. srpnja - do 15. rujna. I dva mjeseca mi imamo godišnji odmor. Od čega? Država se nosi s inflacijom preko deset posto, u Europi nam rat kuca na vrata, a mi se raspuštamo i idemo dva mjeseca na godišnji odmor. Pitam premijera Andreja Plenkovića, pitam predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, pitam HDZ – zar ne bi bilo primjereno prema hrvatskom narodu raditi ova dva mjeseca, napraviti reforme, od zdravstva do poljoprivrede, gdje nam na vrata kuca možda i glad za šest mjeseci, poskupljenje cijena, energenata', pozvao je Mlinarić na konferenciji za novinare.

Zar ne bi Sabor trebao izvanredno zasjedati ova dva mjeseca i ne ići na godišnji odmor, zar ne osjećaju potrebu da bi trebali jedan godišnji odmor dati hrvatskom narodu, provesti prave promjene i reforme, zapitao je. Ako sad nije vrijeme za prave reforme, kada imamo rat na tlu Europe, onda toliko o ljubavi prema hrvatskom narodu i hrvatskoj državi, ustvrdio je Mlinarić.

Unatoč tom zahtjevu smatra da se ta njegova inicijativa neće podržati. "HDZ, SDP, sve su to isti ljudi. Nađite mi razliku. I SDP je dva puta bio u prigodi to promijeniti, pa nisu", poručio je. Istaknuo je da njegova stranka neće podržati najavljene ustavne promjene u vezi s referendumom jer smatraju da će se njima građanima onemogućiti da bilo što promijene putem referenduma.

Podsjetio je i da je premijeru Plenkoviću na aktualnom prijepodnevu 30. travnja postavio pitanje o odšteti za logoraše na teritoriju Srbije na što mu je uzvratio da će dobiti pisani odgovor. Do danas, kaže, nije dobio nikakav odgovor hoće li tražiti i tužiti Srbiju za ratnu odštetu. Pohvalio je predsjednika Sabora Jandrokovića, koji je premijeru 27. svibnja poslao požurnicu u kojoj je upozorio da mu nisu odgovorili u roku od 30 dana te da mu moraju odgovoriti za sedam dana, ali ni nakon toga nije dobio odgovor na svoje pitanje.

Naglasio je da je Domovinski pokret u Splitu ostvario fenomenalan rezultat i osvojio dva mandata u gradskom Vijeću. Jedini uspjeh splitskih izbora su Ivica Puljak, po meni nažalost, i Domovinski pokret koji je s našim kandidatom Arisom Zlodrom postignuo fenomenalan rezultat, ustvrdio je Mlinarić. Sad će se samo vidjeti tko će koalirati s Puljkom, a iz aviona se vidi da je to Most koji to zapravo pokušava preslikati i na državnu razinu gdje pokušava prodati floskulu da se ideologija ostavi po strani i da se treba ići u programsku suradnju. Ja samo želim reći da je politika prvo ideologija, a onda sve ostalo, zaključio je Mlinarić.