opći sabor stranke

[VIDEO/FOTO] Plenković: 'HDZ danas nema nijednu kunu duga, ali kažu da nije dobro da ja kažem koliko ima novca na računu'

11.06.2022 u 12:03

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotu je na 19. općem saboru HDZ-a poručio kako je HDZ, 33 godine od osnivanja, i dalje najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj, na što svi članovi stranke mogu biti ponosni

Podnoseći izvješće o radu od posljednjeg sabora stranke, Plenković je pred oko 2 000 okupljenih u KD "Vatroslava Lisinskog" rekao kako su protekle četiri godine bile izrazito izazovne za hrvatsku državu, hrvatski narod, sve građane, Europu, cijeli svijet, referirajući se na razdoblje "najveće zdravstvene krize", pandemije koronavirusa. Hrvatska je, dodao je, uz to doživjela i dva velika potresa – u Zagrebu i na Banovini, s enormnim materijalnim štetama, a uslijedio je i "globalni tektonski poremećaj", brutalna ruska agresija i invazija na Ukrajinu.

"Sve je to dovelo do niza povezanih paralelnih i povezanih kriza – energetske, prehrambene i sigurnosne i humanitarne. Stoga je današnji opći sabor, kad sagledamo globalni, europski i nacionalni trenutak vrlo bitan za formiranje stajališta HDZ-a o svim ključnim pitanjima za budućnost u naše stranke i naše domovine", rekao je.

'Danas je prigoda da se osvrnemo na naša postignuća, predstavimo novi Program, usvojimo izmjene Statuta i jasno artikuliramo prioritete u razdoblju pred nama', dodao je predsjednik HDZ-a.

"Danas s ponosom možemo utvrditi da je HDZ, za koji dan 33 godine od osnivanja, i dalje, zahvaljujući vama, i zahvaljujući kontinuiranoj potpori hrvatskog naroda najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj. Na to možemo i trebamo biti ponosni", poručio je uz pljesak pune dvorane Lisinski.

  • +17
19. Opći sabor HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

'Uporište za ovu potporu su naši rezultati i program, ali i svježi smjer stranke koji će odgovoriti na još odvažniji, angažiraniji i djelotvorniji način kako riješiti krize i izazove s kojima se Hrvatska susreće u četvrtom desetljeću samostalnosti', dodao je. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u svom je govoru na 19. Općem saboru stranke istaknuo da stranka ima svježi smjer te je naglasio kako je 'HDZ jak onoliko koliko je jak svatko od nas'.

Naglasio je i kako će HDZ uvijek biti prvi koji će pomagati Hrvatima u BiH, a Hrvatima u Srbiji i Crnoj poručio je kako je HDZ uz njih. U svom se govoru osvrnuo i na optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota zbog navodnih ratnih zločina iz 1995., prenosi N1.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

'Hrvatska ne prihvaća da Srbija na temelju svojih zakona kojima sama sebi daje nadležnost za procesuiranje djela koja nisu počinjena na njenom teritoriju. Hrvatska se branila u Domovinskom ratu od velikosrpskog Miloševićeva režima i Vlada neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu tužiteljstvo, bilo da je riječ o BiH ili Srbiji diže optužnice protiv pilota i generala. Hrvatska i svi mi stojimo uz naše heroje', rekao je. U izlaganju financijskog izvješća rekao je kako je HDZ financijski konsolidiran te da nema nijednu kunu duga.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

'Kažu da nije dobro da ja kažem koliko HDZ ima novca na računu', rekao je Plenković, a prenosi Dnevnik.hr. U govoru se osvrnuo i na zadnje parlamentarne izbore te je naveo kako je stranka osvojila 66 mandata te je naglasio da je to najbolji rezultat HDZ-a u ovom izbornom sustavu.

'Treba podsjetiti koliko nam je trebalo da formiramo većinu. Samo jedan dan', rekao je Plenković i dodao kako stranka danas ima još stabiliniju većinu od 77 zastupnika.

'Znate li s kim nismo išli u koaliciju - s onima koji su pokušali ucjenjivati HDZ - HDZ se ne da ucjenjivati', rekao je Plenković.