SAVEZNA DRŽAVA

Zatraženo formiranje Republike Vojvodine

26.03.2012 u 18:46

Bionic
Reading

Nekoliko nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca iz Vojvodine zatražili su podršku javnosti za preuređenje Srbije u saveznu državu, u čijem bi sastavu bile Republika Srbija i Republika Vojvodina, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji

Pojam autonomije istrošen je i devastiran i zato je potreban 'novi povijesni dogovor Srbije i Vojvodine' o rekonstrukciji države, prema kojem bi buduću SRS činile dvije ravnopravne federalne jedinice, Republika Srbija i Republika Vojvodina, izjavili su na konferenciji za novinare Živan Berisavljević i Đorđe Subotić, predlagatelji ideje.

U tome povodu za 1. travnja je najavljena konvencija na kojoj će biti zatražena podrška javnosti za deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije.

Berisavljević, koji je bio visoki dužnosnik u vrijeme SFRJ, naglasio je da se ti dokumentom traži da Vojvodini budu priznati njezin politički subjektivitet, povijesna prava i ravnopravnost svih građana koji u njoj žive.

Među podupirateljima ideje, kako je rečeno na konferenciji za novinare, nalaze se Vojvođanski klub, Helsinški odbor, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Vojvođanska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Crnogorska stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Inicijativa je izazvala revolt pripadnika ekstremističkog pokreta Naši, koji su na nju odgovorili paljenjem vojvođanske zastave u Zrenjaninum željevši pokazati, kako su poručili, 'kakvo je stajalište srpskog naroda o prijedlogu autonomaša za formiranje Republike Vojvodine'.

Oni su pozvali građane da se uključe u uništavanje 'antiustavnih separatističkih simbola' i upozorili zagovornike ideje o stvaranju Republike Vojvodine da im to neće biti dopušteno ni po koju cijenu.

Predsjednik gradskog vijeća Zrenjanina Aleksandar Marton osudio je paljenje vojvođanske zastave i podsjetio da je srbijanskim ustavom propisano da Autonomna Pokrajina Vojvodina ima svoja obilježja i da je vojvođanski parlament legitimno propisao pravo na uporabu pokrajinskog grba i zastave.

'S obzirom na sve to, ovakav vandalski čin protuustavno je i kazneno djelo i svatko tko je za njega odgovoran mora biti primjereno sankcioniran i kažnjen. Kao predsjednik skupštine Zrenjanina, ali i kao čovjek, smatram da je svatko tko je sposoban zapaliti zastavu Vojvodine, sposoban i nastaviti rušiti ustavni poredak djelima mržnje i nasilja', poručio je Marton u priopćenju.

Pripadnici pokreta Naši vojvođanski su zastavu zapalili i početkom ožujka, zbog čega je jedan od sudionika incidenta bio uhićen.