IZNUDE ISKAZA

Zatražena dopuna istrage o srbijanskim logorima

02.02.2011 u 15:55

Bionic
Reading

Pošto su hrvatski branitelji podnijeli kaznene prijave u kojima se navodi da su im zlostavljači u srbijanskim logorima iznuđivali iskaze pod prijetnjom mučenja, Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Osijeku zatražilo je od istražnoga suca osječkoga Županijskog suda, a prije odluke o podizanju optužnice, dopunu istrage koja je vođena protiv generala majora JNA Aleksandra Vasiljevića i načelnika Uprave sigurnosti SSSNO-a potpukovnika Miroslava Živanovića

Zahtjev za dopunom istrage potvrdio je Miroslav Rožac, glasnogovornik osječkoga Županijskog suda.

Prije više od dva tjedna, nakon dovršene istrage, istražni sudac Županijskoga suda osječkome je ŽDO-u dostavio spis o istrazi koja je, zbog sumnje na ratni zločin protiv zarobljenika i civila u logorima Stajićevu i Begejcima te drugim logorima u Srbiji, vođena protiv generala majora bivše JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića, izvijestio je 14. siječnja taj sud. U tom je priopćenju bilo navedeno da je istražni sudac, budući da je zaključio kako je 'stanje stvari u istrazi dovoljno razjašnjeno', završio istragu i dostavio spis osječkome ŽDO-u radi njegova odlučivanja.

U ŽDO-u danas se doznaje kako je dopuna istrage povezana s kaznenim prijavama hrvatskih branitelja u kojima se navodi da su im zlostavljači u logorima iznuđivali iskaze pod prijetnjom mučenja, a Vasiljević i Živanović su odgovorni kao zapovjedne osobe, ponajprije Vasiljević kao glavni nadređeni.

ŽDO je pregledao istražni spis koji je u dobio od Županijskoga suda u Osijeku, a prije donošenja odluke o podizanju optužnice protiv odgovornih za počinjena zlodjela u logorima po zapovjednoj odgovornosti, zatražio je dopunu istrage nadopunjenu novim okolnostima, među ostalima i za iznuđivanje iskaza koji se također po zapovjednoj odgovornosti stavljaju na teret Vasiljeviću i Živanoviću, nakon čega će donijeti odluku o podizanju optužnice, kazao je županijski državni odvjetnik Davor Petričević

Dopuna istrage zatražena je u ponedjeljak, pošto je prošlog tjedna ŽDO-u 30-ak hrvatskih branitelja podnijelo kaznene prijave protiv osoba koje su ih zlostavljale u srbijanskim logorima, rekao je Petričević. Dodao je kako se dopuna odnosi na neke nove okolnosti te da je zatraženo proširenje istrage i ispitivanje novih svjedoka.

Nakon slučaja Tihomira Purde, koji je uhićen na granici Hrvatske s BiH 5. siječnja, od kada je u ekstradicijskom pritvoru u Zenici, a koji je kao vukovarski hrvatski branitelj prošao mučenja u srbijanskom logoru, mnogi su hrvatski logoraši u Vukovaru i Osijeku podnijeli kaznene prijave protiv svojih mučitelja.