slavonija i baranja

Zastupnici složni oko projekta na istoku: Treba dovršiti autocestu na koridoru Vc prema mađarskoj granici

14.12.2020 u 12:29

Bionic
Reading

Saborski zastupnici podržali su u ponedjeljak zajam kojim će se dovršiti autocesta na koridoru Vc prema mađarskoj granici istaknuvši da je riječ o važnom projektu za razvoj istoka Hrvatske

Riječ je o potvrđivanju Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za financiranje dijela projekta ''Hrvatska - dovršetak autoceste na koridoru 5c''.

To je prioritetan projekt važan za razvoj i napredak Slavonije i Baranje, a važan je i za luku Ploče koja će postati ulazna luka EU, istaknuli su u raspravi HDZ-ovi Branko Bačić i Ivan Radić.

S njima se složio SDP-ov Domagoj Hajduković (SDP) koji je također istaknuo da će luka Ploče dobiti na važnosti, te se povezati s Budimpeštom i ostatkom Europe.

Sredstva iz zajma, vrijednog 55 milijuna eura, koristit će se za dovršetak izgradnje 17,5 kilometara duge dionice između mosta Halasica i Belog Manastira te 5 kilometara duge dionice između Belog Manastira i mađarske granice. Rok za otplatu zajma je 15 godina, uključujući tri godine počeka na otplatu glavnice, te 12 godina otplate, uz varijabilnu kamatnu stopu i 6-mjesečni EURIBOR plus jedan posto marže.