covid-19 kriza

Borić: O mjerama protiv koronavirusa mora se raspravljati u Saboru

14.12.2020 u 11:07

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Kluba zeleno-lijevog bloka Rada Borić poručila je u ponedjeljak kako je Vlada mjere u borbi protiv koronavirusa donosila netransparentno i politički motivirano te je ponovila kako se o njima mora raspravljati u Hrvatskom saboru

„Od početka krize covida-19 Vlada je izbjegavala bilo kakvu saborsku raspravu o donošenje mjera u zdravstvenom sustavu i gospodarstvu, donosila je mjere nesustavno i netransparentno ponajprije politički i stranački motivirano, a one imaju dalekosežne posljedice i zato se o njima moralo i mora raspravljati u Saboru”, kazala je Borić u slobodnom iznošenju stajališta.

Podsjetila je da je oporba tražila da se podijeli odgovornost, da se mjere u Saboru donose dvotrećinskom većinom, da se o mjerama izvještava mjesečno u Saboru. „Oporba ima prijedloga da zajedno sudjelujemo u tome”, kazala je Borić.

Katarina Peović (RF) u slobodnom govoru upozorila je na probleme radnika u McDonaldsu, Krašu i Brodotrogiru. Kaže u McDonaldsu neće biti božićnice, nema kolektivnog ugovora a prema radnicima se odnosi kao prema roblju. U Krašu se, tvrdi, ljudi šalju u mirovinu, a ugovori na određeno ne produljuju dok se u Brodotrogiru nastavlja agonija i sustavno uništavanje, a plaće se ne isplaćuju redovito.

Nikola Grmoja (Klub zastupnika Mosta) još jednom je izrazio zadovoljstvo najavljenim proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu ali i pozvao na ukidanje poreza na prvu nekretninu te članarina za Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru.

Na ukidanje tih članarina ali i članarina za turističke zajednice pozvala je i Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a).