slobodna tema

Zekanović započeo o isključivom gospodarskom pojasu: Nismo suvereni, a bit ćemo sve manje i manje

14.12.2020 u 10:47

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (HS) prozvao je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića da upravlja Hrvatskom ne vodeći računa o njenoj suverenosti jer je, kako tvrdi, Hrvatska svoj suverenitet prebacila na EU

„Naš generalni guverner Plenković, koji upravlja dominionom, našom Hrvatskom, (…) ne vodi računa o suverenosti naše države, jer da vodi napravio bi jednu stvar na koju su mu Hrvatski suverenisti ukazali“, rekao je zastupnik u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

U tom smjeru, kaže, ide i pitanje koje su postavili Vladi, a koje glasi planira li ona od Europske komisije zatražiti potpunu zaštitu isključivog gospodarskog pojasa (IGP). Nije pitanje hoćemo li ga proglasiti, jer se time ništa ne mijenja, režim je gotovo identičan, ali se otvara mogućnost da od Europske komisije tražimo potpunu zaštitu IGP, kazao je Zekanović, uvjeren da Vlada tu zaštitu neće tražiti.

Postavio je pitanje je li Hrvatska suverena država, pa odgovorio da nije, jer je svoj suverenitet prebacila na EU.

Jako je upitno, kaže, ima li Hrvatska interes od EU, prije svega ekonomski.

Činjenica je da Hrvatska od ove godine plaća 150 milijuna eura ili oko 1, 2 milijarde kuna veću članarinu, dakle danas plaća oko 650 milijuna eura članarine godišnje, što bi bilo oko 5 milijardi kuna, a uz to godišnjoj razini EU daje besplatno desetke tisuća visokoobrazovane radne snage, naveo je.

Zekanović kaže da se Hrvatska odrekla svog gospodarskog pojasa i prije nego je postala članica EU, da godišnje gubi oko milijardu kuna zato što talijanski ribari tamo izlovljavaju ribu. Dakle, brojci od pet milijardi kuna dodajmo još milijardu, toliko o našoj suverenosti, izjavio je te zaključio kako „nismo suvereni, a bit ćemo sve manje i manje“.

Ministar Ćorić mora otići

Zastupnica Karolina Vidović Krišto (DP) istaknula je kako će hrvatskim građanima biti dodatna uvreda ako ministar gospodarstva Tomislav Ćorić odmah ne podnese ostavku ili ga premijer ne razriješi.

Nakon niza afera u kojima je sudjelovao, Ćoriću je sada Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa „presudilo“ da je glasujući o postavljanju svoga kuma u upravu HEP-a nesavjesno postupao, obrazložila je zastupnica.

Dodala je kako je Povjerenstvo zanemarilo daleko kobniju činjenicu, a to je da Skupštinu HEP-a, najvažnije tijelo tvrtke, čini samo jedan čovjek - Ćorić.

Ćorić se ponaša kao da je HEP njegova privatna firma, ustvrdila je zastupnica, dodavši da „nepotizam vladajućih moćnika u Hrvatskoj nema srama ni granica“.

Nepotizam je uz korupciju jedno od najvećih društvenih zala, jer se bitne društvene pozicije dodjeljuju na temelju obiteljskih, prijateljskih ili inih osnova, a ne na temelju znanja i sposobnosti, objasnila je Vidović Krišto.