oprečna mišljenja

Zastupnici o odlasku Vanje Marušić: 'To je političko pitanje!'

20.04.2023 u 08:28

Bionic
Reading

O iznenadnom odlasku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, ali i zahtjevu sudaca za veće plaće, govorili su u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija saborski zastupnici Nikola Mažar iz HDZ-a, Mišel Jakšić iz SDP-a, Nikola Grmoja iz MOST-a i Darko Klasić iz HSLS-a.

Mažar je rekao kako očekuje da će danas resorni ministar Ivan Malenica u danima koji su pred nama dati suglasnost za razrješenje ravnateljice USKOK-a, prenosi HRT.

'Važno je naglasiti da USKOK kao državno tijelo RH i dalje normalno funkcionira i provodi svoje poslove. Kada se da suglasnost i imenuje v.d., onda će se ići na imenovanje novog ravnatelja ili ravnateljice USKOK-a', naglasio je.

Na pitanje je li za HDZ bilo kakav politički kontekst vezan uz odlazak ravnateljice Marušić isključen, Mažar je rekao kako će pustiti USKOK-u da kada se sve činjenice utvrde izađu s priopćenjem.

Jakšić naglašava kako je ovo ozbiljno institucionalno pitanje, a ,kako kaže, s obzirom na to da se radi o institucijama kojima upravlja politika, ovo postaje i političko pitanje. 'Mislim da je minimum političke odgovornosti i korektnosti da Državno odvjetništvo da odgovore što se točno dogodilo', naglašava.

Grmoja: Odlazak ravnateljice USKOK-a je političko pitanje

Grmoja ističe kako je obavještavanje javnosti bitno i da je javnost od početka trebala znati sve činjenice.

'Mi naknadno saznajemo informacije, puštaju se različiti „spinovi”kako bi se što više kompromitiralo Vanju Marušić. Jedan medij danas piše kako se samo čekao njezin jedan krivi korak, a ja to govorim od samog izlaska ove informacije', rekao je.

Dodaje kako je ovo političko pitanje stoga što je vezano uz „Aferu Žalac”, gdje je DORH skrivao predmet Žalac, čime je prekršena uredba EU.

'Navedeni razlozi odlaska Vanje Marušić možda su dovoljni za njezinu kompromitaciju, ali nikako za njezinu smjenu', ističe Grmoja.

Klasić: Vanja Marušić u proteklom mandatu napravila velike iskorake

Klasić naglašava kako je Vanja Marušić u proteklom mandatu napravila velike iskorake i, kako kaže, njen odlazak ga ne iznenađuje.

'Sve njezino djelovanje čini mi se duboko moralno. Voli bih znati što je točno bilo posrijedi', rekao je.

Mažar naglašava kako sve ovo ne smije biti političko pitanje. Dodaje kako se moramo početi ponašati onako kako se od nas kao društva i političara očekuje.