daljni razvoj

Puljak brine nedostatak dječjih psihijatara: Ima ih u cijeloj Hrvatskoj 45, a trebalo bi ih biti oko 140

29.09.2021 u 11:46

Bionic
Reading

Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić istaknuo je u srijedu da je uvođenje eura strateški interes Hrvatske koji će donijeti brojne benefite, ali i upozorio na nužnost provođenja reformi za daljnji razvoj

Uvođenje eura strateški je bitno, što ekonomski, što politički i u interesu Hrvatske", kazao je Lerotić iznoseći slobodno stajalište Kluba zastupnika IDS-a.

Uvođenjem eura, naveo je, neće više biti valutnog rizika prilikom uzimanja kredita, Hrvatska će postati privlačnija stranim investitorima, podići će se kreditni rejting što se dovesti do smanjenja kamata na kredite, izvoznici će postati konkurentniji, a u političkom smislu zaokružit će se proces europske integracije.

„Ne smijemo si kao država dopustiti da ostanemo na rubu Europe izloženi i ranjivi u ekonomskom pogledu”, naglasio je Lerotić dodavši i kako ne smijemo dopustiti da nas strah blokira u donošenju strateških odluka.

No, upozorava, osim uvođenja eura nužan korak za daljnji razvoj je i provođenje reformi, daljnji gospodarski rast, porezno rasterećenje, digitalizacija, smanjenje birokracije i okretanje održivom razvoju.

Puljak: U Hrvatskoj 45 dječjih psihijatara, a treba oko 140

Marijana Puljak (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) u slobodnom govoru upozorila je na nedostatak psihijatara dječje i adolescentne psihijatrije u KBC-u Split zbog čega roditelji moraju voditi djecu u Zagreb i Osijek kako bi dobili pomoć.

„Nije samo u Splitu teška situacija nego u cijeloj Hrvatskoj, dječjih psihijatara ima u cijeloj Hrvatskoj 45 a trebalo bi ih biti oko 140”, kazala je Puljak naglasivši da je potreba za tom specijalizacijom sve izraženija jer sve više djece ima ozbiljnih psihičkih problema.

Pozvala je stoga ministra zdravstva Vilija Beroša i Vladu da se uhvati u koštac s tim problemom.

Anamarija Blažević (Klub zastupnika HDZ-a) podsjetila je na 29. rujna 1991. i jednu od najhumanijih akcija Domovinskog rata, evakuaciju psihijatrijskih bolesnika iz Pakračke bolnice.

Iz primjera branitelja koji su prije 30 godina spasili psihijatrijske bolesnike možemo učiti i danas, kada bismo učili iz njihovih djela bilo bi manje nasilja i strašnih zločina i ubojstava djece, ustvrdila je Blažević.

Urša Raukar Gamulin u ime Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka pozdravila je objavu godišnjeg izvješća o radu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), posebice praksu jačanja transparentnosti rada te agencije, prepoznavanje desnog ekstremizma, te jačanje kapaciteta za odgovore na kibernetičke napade.

No, smatra Raukar Gamulin, SOA bi trebala raditi i na pitanjima korupcije te u tom smislu ispitati otkud visoko pozicioniranom djelatniku SOA-e novac za stan u luksuznoj vili, o čemu su nedavno pisali neki mediji.