POVEĆANI TROŠKOVI

Zastupnici ne štede, u sabornici nova renovacija

sabor sdp-ovi zastupnici

sabor sdp-ovi zastupnici

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Planirani troškovi Sabora za sljedeću godinu iznose više od 146 milijuna kuna, gotovo milijun i 200 tisuća kuna više nego ove godine. Jedan od razloga je renoviranje sabornice, mijenjanje razglasa, a umjesto rukama, zastupnici bi napokon trebali glasovati elektronički. I to ne zahvaljujući dva i pol milijuna kuna već potrošenih na onaj ugrađen 2003., već je u planu kupnja novog sustava

Umjesto dizanja ruku zastupnici će se uskoro opet izjašnjavati stiskom gumba, jer Sabor je odlučio kupiti novi sustav za elektroničko glasanje.

'Oni koji su naručili oni prvi sustav, a naručili su ono što nikada nije funkcioniralo, odnosno profunkcioniralo, trebali bi sada snositi trošak ovoga novoga sustava', rekao je za RTL saborski zastupnik Damir Kajin (IDS).

U prije devet godina kupljeni elektronski sustav iz novca poreznih obveznika uloženo je oko dva i pol milijuna kuna, ali zbog nepouzdanosti se ne koristi.

'Prije svega ja bih pitao tko je primio lovu, tko je primio novac, a tko je dao dva i pol milijuna za sustav koji ne funkcionira. Stalno oformljujemo nova Povjerenstva, trebalo bi izgleda oformiti Povjerenstvo da se vidi gdje je iscurio novac u Saboru', smatra Branko Vukšić zastupnik Hrvatskih laburista.

Iako se oko toga čini se slažu i oporba i vladajući za to očito nitko neće snositi sankcije, a novi sustav jedan je od razloga zbog čega će Sabor dogodine potrošiti gotovo milijun i 200 tisuća kuna više nego ove godine.

'Mislim da bi tu nabavu 2013. trebalo preskočiti i čekati nekakav rast BDP-a da bismo ulagali u Sabor. Naime, građani to neće dobro razumjeti. Građani će to razumjeti kao ponovno neko ulaganje u zastupnike', izjavila je Jadranka Kosor (HDZ), saborska zastupnica.

No uvođenje novog kongresnog sustava podrazumijeva još promjena u Velikoj vijećnici. Digitalni mikrofonski sustav, zamjena sustava razglasa, ali i bolji pristup informacijama na internetu. Automatizirani prikaz rezultata pojedinačnog glasovanja na internetskim stranicama hrvatskog Sabora, kvalitetniju automatsku kontrolu kamera Saborske TV te omogućavanje pretraživanja video arhive 'po govorniku' još su neke od promjena.

Sabor će uskoro raspisati javni natječaj, a novi sustav u Velikoj vijećnici instalirat će se za vrijeme ljetne stanke iduće godine. Još jedan trošak možda konačno potakne zastupnike da postanu redovitiji, jer je sabornica najčešće poluprazna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!