RAZGIBAVANJE U SABORU

Petrov: Prodajom Vupika oštećena je država, vladajući odgovaraju: Opet CSI Metković

28.11.2017 u 09:49

Bionic
Reading

Aktualno-politička situacija tema je o kojoj su jutros klubovi zastupnika zatražili stanku u Saboru. Četiri kluba javila su se za riječ, a tema je opet bio Agrokor

'Nepodnošljiva je lakoća s kojom se sve afere i sumnje mogu gurnuti pod tepih. Istražno povjerenstvo moglo je ispitati državne tajnike, ministre i druge dužnosnike i mogli smo saznati na koji način je postojala sprega politike i gospodarskog kriminala', rekao je  nakon stanke Mostov Božo Petrov.

Kazao je kako se kod nekih svjedoka dogodila sinkopa, ali da koji put šutnja govori više od riječi. 'HDZ je napravio da povjerenstvo ne postoji, pa tako i da šutnja ne postoji', kazao je Petrov.

Spomenuo se i slučaja Vupik. 'Znate za koliko je Todorić kupio Vupik? Za 30 milijuna kuna. Znate koliku je ratnu štetu naplatio od države za Vupik? 300 milijuna kuna. U bilnacama je stajalo da ta tavrtka može naplatiti ratnu štetu od države, nisu se sjetili ni Jandroković ni Dalić da se u ugovoru ukine ratna šteta, ili nisu htjeli. Na građanima je da procijene nisu, htjeli, nisu smjeli ili su zaboravili', rekao je Petrov, kazavši kako je tada Jandroković bio ministar vanjskih poslova, Plenković državni tajnik u tom ministarstvu, Martina Dalić ministrica financija, a Zdravko Marić državni tajnik u Ministarstvu financija.

'Nije priča da je povjerenstvo ukinuto zbog procesa protiv Todorića. Cilj je da se stvari sakriju i da ovakve stvari ne dođu u javnost', rekao je Petrov. Dodao je da je prodaju Vupika potpisao državni tajnik Krešo Kuterovac, koji je nakon toga zaposlen u Vupiku.

'Nije istina da je povjerenstvo ugašeno, nego je samo zastalo s radom', kazao je HDZ-ov Josip Borić. 'Skeptični smo uvijek kada CSI Metković izlazi s nekim optužbama, jer smo ih već nekoliko puta morali demantirati', rekao je Borić, a Petrovu je poručio ako ima dokaze da ih preda DORH-u.

'Niste vi iskon istine i činjenica je da se sada organizirate unutar jedne 'Samoborček' koalicije koja treba ovoj vlasti svaki dan puhati za vratom i optužiti je za bilo što što se desilo u proteklih 27 godina', dodao je Borić.

Mostu je spočitnuo da bi bilo dobro da kažu javnosti koji je to ministar u Vladi u kojoj je bio i Most imao 'određene tarife' poput 3000 eura za podizanje kaznene prijave.

'Reci ime', viknuo mu je iz klupe Mostov Nikola Grmoja i zaradio upozorenje Jandrokovića.

  • +18
Sabor sjednicu započeo raspravom o prijedlogu Zakona o Agenciji za mobilnost Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nakon kolege Borića treba duboko udahnuti i vratiti temu nazad', poručila je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

'Činjenica je da je 2010. kad je tema bio Vupik ministri su bili Jandroković i Dalić, a državni tajnik Plenković i znali su što se događa. Ja zaista teško vjerujem nečijim riječima, puno radije vjerujem svojim očima. Vjerujem informacijama, podacima, činjenicama. Činjenica je da su Jandroković i Dalić bili ministri i da su Plenković i Marić bili državni tajnici. Činjenica je da su znali', rekla je Mrak Taritaš.

'Saborski zastupnici nemaju puno alata, ali imaju jedan, to je riječ i govor i to da koristimo ovu govornicu da kažemo ljudima činjenice to nam nitko ne može oduzeti. Govorit ćemo i dalje što je u Agrokoru i nema nijednog zakona o kojem nećemo reći što je loše. Kad idete nazad do provalije je kratki korak, a mi smo na kamenu koji se ljulja, stoga nećete nam oduzeti riječ i govor', zaključila je.

  • +7
Odbor za Ustav ugasilo povjerenstvo za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Najzanimljivije je što se svaki tjedan javljaju novi dokazi o tome kako su neki upetljani u aferu Agrokor. Afera Vupik gdje je načinjena šteta od 300 milijuna kuna za proračun pokazuje jasnu umiješanost vrha današnje vlasti u aferu Agrokor', poručio je šef SDP-a Davor Bernardić.

'Kredit HBOR-u od 400 milijuna kuna, koji je isplivao prošli tjedan. Tko će odgovarati? Isti akteri, iste metode. Dalić, Marić, Plenković direktno upetljani u ove afere. Stoga nije ni čudo da pokušavate zataškati, stvari gurnuti pod tepih jer se za vašu upetljanost u aferu Agrokor zna', poručio je Bernardić.

'Možete što hoćete, ali ne možete dokle hoćete. Pozivam vas da ne bježite od istine i da u četvrtak ne glasate o ukidanju povjerenstva. Zanima me tko će od zastupnika u četvrtak glasati za ukidanje istražnog povjerenstva', kazao je Bernardić.

Stanku su zatražili Most, SDP, GLAS i HDZ, a nagađalo se se da će se dio njih sigurno osvrnuti na gašenje istražnog povjerenstva.

Podsjetimo, Odbor za Ustav je jutros većinom glasova zaključio da je istražno povjerenstvo za Agrokor prstalo s radom 20. studenog. Zaključak SDP-a prema kojemu saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom samo po točki o financijskim izvješćima dok bi se za ostala pitanja radilo, nije prihvaćen.