ODBOR ZA USTAV

HDZ zabio i zadnji čavao u lijes povjerenstva za Agrokor

28.11.2017 u 09:22

Bionic
Reading

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav službeno je ugasio istražno povjerenstvo za Agrokor odbivši prijedlog SDP-a da se nastavi s radom povjerenstva

Otkako je prije osam dana istraga u slučaju Agrokor službeno otvorena, postavlja se pitanje hoće li povjerenstvo nastaviti s radom ili ne. Naime nisu ispitani svi svjedoci, a predstavnici oporbe inzistiraju da ono nastavi s radom.

Željko Reiner u ime HDZ-ove većine predložio je zaključak da je istražno povjerenstvo prestalo s radom 20. studenoga 2017. godine s pravomoćnošću istrage.

Prijedlog je odbijen s četiri glasa 'za', a sedam ih je bilo 'protiv'. Vladajući su preglasavanjem odbili i prijedlog SDP-ovca Arsena Bauka da se odluka Odbora objavi u Narodnim novinama.

Predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić nakon ove odluke kazao je da vladajući ne žele da javnost išta sazna te da na kraju krajeva vladajući donose odluke. Na pitanje što će biti sa svjedočanstvima svjedoka koji su do sada bili ispitani pred povjerenstvom i kako će se verificirati ti zapisnici te gdje će biti pohranjeni, Miljenić je kazao kako vladajući na to tek trebaju odgovoriti.

'Vladajuća većina jasno je rekla da ne želi da javnost sazna što se događa u Agrokoru, a mi ćemo nastaviti istraživati, ali u formi Povjerenstva to više ne možemo raditi', poručio je Miljenić.

  • +7
Odbor za Ustav ugasio povjerenstvo za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ova odluka je donesena nakon što su članovi Odbora u petak gotovo tri sata raspravljali o sudbini istražnog povjerenstva. SDP je predlagao da se povjerenstvo nastavi baviti točkama koje se ne tiču same istrage Državnog odvjetništva i financijskih izvješća, dok HDZ smatra da je povjerenstvo prestalo s radom kada je istraga u slučaju Agrokor postala pravomoćna.

  • +5
Istražno povjerenstvo za Agrokor Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX