BUKA I BIJES U SABORU

Svađa se nastavila u hodniku; Radin Grmoji: Treba vam bolji psihijatar od Petrova

22.11.2017 u 11:27

Bionic
Reading

Nakon što se zbog nepojavljivanja vladajućih nije održala sjednica istražnog povjerenstva za Agrokor, sukob oko daljenjeg rada tog tijela prebacio se u sabornicu

14:39 Atmosfera se u sabornici smirila. Kako bi se nadoknadile replike, klubovi su se dogovorili da će svaki klub dobiti 5 minuta kako bi odgovorio na izlaganje premijera.

Međutim, dok se čekao nastavak sjednice pred sabornicom su se sukobili Mostov Nikola Grmoja i manjinski zastupnik Furio Radin. Naime, Grmoja je kazao kako je Radin za vrijeme prosvjeda oporbe u sabornici vikao: 'Ovo je puč.'

'Lažete, ti si lažov', povikao je Radin na Grmoju u saborskom hodniku.

'Zar niste lupali u klupu i vikali: ovo je puč', upitao je Grmoja Radina. 'Vi ste najnervozniji bili', dodao je Grmoja.

'Treba vam bolji psihijatar od Petrova', uzvratio mu je Radin.

14:34 Nakon sat vremena nastavljeno je zasjedanje, a Krešo Beljak konačno je došao za govornicu kako bi progovorio o sigurnosti u prometu. 'HSS će brzo podnijeti prijedlog izmjena zakona kako bi se pogledalo koje zemlje u svijetu imaju najbolje sankcije za prekršaje u rometu. Da smo svi skupa u kaosu pokazala je i današnja sjednica, a uzrok svemu je što vladajuća stranka želi zataškati istinu o Agrokoru', rekao je Beljak.

'Kako i kada je puklo između Todorića i njegovih mentora u HDz-u htjeli smo pokazati na istražnom povjerenstvu. No, kada su vidjeli gdje to ide, HDZ je samoinicijativno prekinuo rad povjerenstva', rekao je Beljak.

13:33 Jandroković je odlučio dati još jednu stanku od 30 minuta za sastanak predsjednika klubova, kako bi se dogovorili kako će dalje raditi.

HDZ-ov Stevo Culej na mikrofon je zastupnicima pustio Tuđmanov govor o crnim, žutim i zelenim vragovima.

13:25 'Pokušavam držati red, ali nered ne stvaraju zastupnici vladajuće većine nego oporba', rekao je Jandroković. 'Ovo je otpor oporbe na vaše kršenje poslovnika', poručio je Mostov Nikola Grmoja.

Za povredu poslovnika javila se Sabina Glasovac. 'Meni i ostalima želite uskratiti pravo na replike na izlaganje premijera. To nije u redu', rekla je Glasovac, spočitnuvši Jandrokoviću da je onemogućava u obavljanju njene dužnosti.

Za povredu poslovnika javio se i Mostov Robert Podolnjak. 'Žalostan sam jer nisam vjerovao da ćemo ovakve scene gledati u Saboru. Pretvarati sabor u reality show...vi kao predsjednik Sabora niste osigurali red u sabornici i kršili ste poslovnik', rekao je Podolnjak.

13:17 Nakon stanke Krešo Beljak došao je za govornicu. 'Niste dobili riječ', poručio mu je Jandroković.

'Hvala vam za stanku', rekao je Beljak i nastavio govoriti, no Jandroković je nastavio prozivati druge zastupnike za replike.

Sabina Glasovac, Gordan Maras i Domagoj Hajduković stoje u klupama i javljaju se za povredu poslovnika i repliku. U sabornici je ponovno kaotično stanje i svi govore u jedan glas.

12:50 Jandroković je zbog Beljakovih riječi proglasio stanku, ali ne na traženje oporbe, nego kako bi se smirile strasti u sabornici. Nastavit će se s replikama, a tek nakon toga jandroković će ponovno odrediti stanku na traženje oporbe.

12:49 Za riječ se javio i mostov Božo Petrov koji je Jandrokovića upozoravao da krši poslovnik. 'Rado bi vam prepustio svoje mjesto, ali sami ste si krivi što više niste ovdje', poručio je Jandroković Petrovu.

Za riječ se opet javio Beljak i tražio stanku. Navodno mu je netko iz HDZ-ovih klupa dobacio: 'Gdje ti je šrafciger?

Nakon toga Beljak se još više uzrujao i počeo vikati, no kako su mu non-stop gasili mikrofon nije se posve čulo što je sve izgovorio. 'Dođi, dođi frajeru. da vas vidim. Hrabri ste kad vas ima sto, a sada gledate u pod. Kukavice', dobacio je Beljak HDZ-ovcima.

12:39  'Dajte nam stanku', povikao je SDP-ov Gordan Maras. 'Dajte stanku, kršite poslovnik', vikao je i Mostov Miro Bulj.

'Gospodin Maras mi je sada rekao da vas sve izbacim iz sabornice. Vi želite incident? Ja ne želim', rekao je Jandroković.

Grmoja je rekao Jandrokoviću da je prekršio poslovnik jer nije osigurao uvjete za rad u sabornici.

'Neću popustiti pritisku onih koji se koriste nasilnim metodama', rekao je Jandroković.

Za riječ se javio Bernardić kazavši ako je Jandroković spreman kršiti poslovnik, što je onda spreman kršiti u zakonima. 'Dajte, gospodine Bernardiću, vi ste dosadni. Isprazne su vam optužbe. Dajte se sjednite', odgovorio mu je Jandroković.

12:32 Za govornicu je došao SDP-ov Davor Bernardić. 'Poštovani gospodine Bernardiću, maknite se s govornice, ovdje vam nije mjesto', poručio mu je Jandroković.

Bernardić je krenuo obrazlagati zašto je Jandroković prekršio poslovnik, no po klupama su tada počelu lupati zastupnici vladajuće većine.

Govoriti iz svoje klupe počeo je Mostov Božo Petrov. 'Kolega Petrov, vama nitko nije dao riječ', rekao je Jandroković. 'Odredio sam stanku nakon replika. Nećete mi vi određivati kada će biti stanka', rekao je Jandroković oporbi.

U sabornici je potpuni kaos i govornike se uopće ne čuje.

12:28 Replicirati pokušava GLAS-ov Goran Beus Richembergh, no oporba i dalje stvara buku. 'Osigurajte mi uvjete za rad', vikao je Beus, no Jandroković je ponovio da će dati stanku nakon što završe replike na izlaganje premijera.

Za stanku se javio HSS-ov Krešo Beljak. 'Tražim stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo za utvrđivanje štete na saborskom inventaru', poručio je Beljak.

12:05 Nastavila se rasprava o proračunu. No, nakon samo nekoliko minuta oporba je krenula ponovno sa stankama. Zbog katastrofalnog stanja u prometu stanku je zatražio HSS-ov Krešo Beljak, a pridružio mu se Ivan Pernar iz Živog zida, koj je stanku zatražio zbog kreditiranja Agrokora.

Jandroković je poručio da će stanke biti određene nakon što se odrade replike na izlaganje premijera. Uskoro se ponovno javio Beljak i zatražio stanku. Nakon što ga je Jandroković odbio, oporbeni zastupnici počeli su udarati pločicama za povredu poslovnika po klupama. Oporba proizvodu nesnosnu buku, no Jandroković ne odustaje.

Sjednica Sabora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

11:55 'Miljenić se pita tko je to naložio da stručne službe ne dođu na sjednicu povjerenstva. Pa bih sve podsjetio da istražno povjerenstvo stupanjem na snagu rješenja o istrazi, po sili zakona prestaje s radom. Tu činjenicu je konstatirala većina iz povjerenstva i o tome smo obavijestili tajnika Sabora. Nakon toga je tajnik Sabora upitao predsjednika Sabora Jandrokovića kako trebaju postupati stručne službe. Predsjednik Sabora je rekao da izvole postupati po zakonu', pojasnio je HDZ-ov Branko Bačić tko je naložio da se zove svjedoke.

To je, dodao je, trebao napraviti predsjednik istražnog povjerenstva, a umjesto njega je to napravio predsjednik Sabora. 'To ste trebali napraviti vi', rekao je Bačić Miljeniću.

Spočitnuo mu je i donošenje lex Perkovića. 'Optužujete za kršenje zakona one koji taj zakon poštuju. To je apsolutno neprihvatljivo. Povjerenstvo nije prestalo s radom jutros u 10 ili jučer u 20 sati, nego onog trenutka kada je Županijski sud donio odluku o istrazi. Nije o tome trebalo donositi posebnu odluku', rekao je Bačić.

Za povredu poslovnika se javio SDP-ov Davor Bernardić kazavši da je Sabor osnovao povjerenstvo i da ne može dio zastupnika svojevoljno ukidati povjerenstvo. 'Javnost ima pravo znati', rekao je Bernardić te zatražio Jandrokovića da zaštiti rad povjerenstva.

Poslovnik propisuje da se stanke ne mogu davati zbog rada radnih tijela, kazao je Jandroković, dodavši da nije niti trebao odobriti stanke na temu istražnog povjerenstva.

11:51 HNS-ov Stjepan Čuraj ponovio je da zakon propisuje da ako se pokrene sudbeni postupak da će povjerenstvo prestati s radom. 'Ne po samo toj točki, nego će prestati s radom. Da je nastavilo s radom kršili bi zakon', rekao je Čuraj.

'Nije se trebala donositi nikakva odluka o prestanku s radom. Pa ne može ta odluka biti iznad zakona', rekao je Čuraj.

'Nismo ugasili povjerenstvo, nego smo samo izjavom konstatirali da je ono prestalo s radom', dodao je.

11:41 'Tema istražnog povjerenstva je iz sapunice pretvorena u cirkus i to se nastavlja dalje', rekla je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

Netko nepoznat je rekao da povjerenstvo više ne radi i da svjedoci mogu doma, dodala je. 'Demokracija se uči i demokracija ima uspone i padove no često su neke odluke korak do pravalije. Mi smo na rubu provalije. Vladajući imaju dovoljan broj ruku i mogli su doći', dodala je Mrak Taritaš, upitavši kakva se poruka šalje djeci.

11:36 'Govorili smo već o ovome pred medijima, ali ovo je takvo jedno nasilje', poručio je Mostov Nikola Grmoja.

Kazao je da HDZ ponovno želi zatvoriti arhive i ukinuti povjerenstvo.'Žele zatvoriti arhive UDBA-e. Znate zašto? Jer su svi udbaši završili u HDZ-u', rekao je Grmoja.

11:30 'Ovo je uzurpacija ovlasti Sabora', ponovio je nakon stanke u sabornici SDP-ov Orsat Miljenić. 'Uzeli ste si ovlasti koje nemate. To je nezapamćeno i to je nasilje nad građanima', rekao je Miljenić.

Iako je u sabornici na dnevnom redu rasprava o proračunu, već nakon izlaganja premijera Andreja Plenković i ministra financija Zdravka Marića krenulo je prepucavanje oko istražnog povjerenstva. Prvo se za povredu poslovnika javio SDP-ov Arsen Bauk.

Krenuo je govoriti o uzurpciji saborskih ovlasti i istražnom povjerenstvu, no odmah je dobio upozorenje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da ne govori o temi i da se ne radi o povredi poslovnika. Bauk je nastavio inzistirati zbog čega je zaradio i opomenu.

  • +29
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Nakon toga SDP je zatražio stanku zbog istražnog povjerenstva, a pridružili su se GLAS, Most i HDZ.