TEHNIKALIJE ILI POLITIČKI INTERESI

Zašto Vrhovni sud tako dugo čeka s objavom odluke o Sanaderu?

11.06.2014 u 10:56

Bionic
Reading

Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora zbog afera Ina-MOL i Hypo. Sanader se na to žalio Vrhovnom sudu koji je već početkom travnja donio odluku u tom predmetu, no njezin sadržaj do danas nije objavljen niti javnosti niti Sanaderu. Postavlja se pitanje zašto Vrhovni sud odugovlači s objavom – jesu li razlozi tehničke ili interesne, političke prirode?

reJe li Sanaderova žalba prihvaćena i je li sud odbacio sve optužbe? Je li poništena presuda pa se suđenje vraća na početak ili je potvrđena kazna koju je odredio predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić od 10 godina zatvora? Vrhovni sud ima odgovor na ova pitanja i donio je odluku točno prije dva mjeseca, ali ona nije objavljena premda su nam s Vrhovnog suda govorili da će pravorijek biti poznat do svibnja.

PRODANOVIĆ: SAMO NAIVAN ČOVJEK MOŽE VJEROVATI U SLUČAJNOSTI

Odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović nije iznenađen odugovlačenjem i kaže da su postavljeni rokovi tek orijentacijske prirode. 'Ne mogu reći da je to neuobičajeno, ali u ovakvom predmetu je čudno da to tako dugo traje. Vrhovni sud još nije posebno 'iskočio' iz standarda, ali čekanje odluke definitivno otvara prostor za špekulacije i spinove. U nekim novinama tako već možete pročitati da je presuda potvrđena', kaže Prodanović.

Upozorava da su za pravomoćnu odluku Vrhovnog suda jako zainteresirane interesne skupine oko Vlade, MOL-a i Ine. Toliko da i sam ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i glavni pregovarač Vlade u pregovorima s Mađarima javno poručuje da ga jako zanima odluka Vrhovnog suda.

Nestrpljiva je i Hrvatska udruga radničkih sindikata koja traži od suda hitnu objavu odluke i upozorava na 'dramatičnu situaciju u Ini' jer su, tvrde, zbog MOL-ova upravljanja kompanijom pretrpjeli štetu od 6,2 milijarde dolara.

'Sve je to pritisak na sud - od činjenice da je optužnica protiv Zsolta Hernadija podignuta dan prije sjednice Vrhovnog suda pa nadalje. Nije to ništa slučajno, u to može vjerovati samo naivan čovjek', kaže Prodanović.

GLASNOGOVORNIK VRHHVNOG SUDA: PROCEDURE SU UOBIČAJENE

Glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo objasnio nam je da nije neuobičajeno da pisanje već donesene odluke traje dva mjeseca, pa i duže, pogotovo ako je ovako složen i opsežan predmet kao Sanaderov. Rekao je da odluku najprije piše sudski izvjestitelj, nakon toga ju čita i kontrolira predsjednik sudskog vijeća, zatim se sporne točke usuglašavaju i piše nacrt odluke. Nakon toga spis ide u službu evidencije gdje se usklađuju sva pravna shvaćanja te se tako 'ispeglana' odluka ponovno usuglašava s izvjestiteljem.

'O brzini otpravka pisane odluke ovisi složenost predmeta, opterećenost sudionika u postupku, broj hitnih pritvorskih predmeta koji imaju prioritet... Kamo sreće kad bi to bio jedini spis kojim bi se bavilo troje ljudi', rekao je Tripalo za tportal i dodao da vjeruje da će odluka ipak biti objavljena uskoro.



'SUMNJE U MALVERZACIJE NISU BEZ OSNOVA'

Za iskustva s Vrhovnim sudom pitali smo naše ugledne kaznene odvjetnike Rajka Mlinarića i Veljka Miljevića. Oni kažu da dva mjeseca nije dugo za čekanje pisane odluke, no obojica priznaju da sumnje u malverzacije u ovom Sanaderovom slučaju nisu neosnovane.

'Odluka Vrhovnog suda mora biti donesena na sjednici, ali ja npr. čekam pisani otpravak jedne odluke već 13 mjeseci. Trebala bi odluka doći za mjesec dana, ali kod osjetljivih predmeta kao što je ovaj Sanaderov kašnjenje nije neobično jer strogog formalnog roka niti nema', kaže Miljević.

No kod tako netransparentnih procedura postoji velika opasnost od malverzacija. 'Kad god nemate kontrolu nad nečime i kad je proces tajan, onda su moguće svakakve stvari. Čim je nešto tajno, otvara se mogućnost za zloporabe', kaže odvjetnik Miljević.

Rajko Mlinarić
pretpostavlja da Vrhovni sud čeka s odlukom zbog odnosa Hrvatske i Mađarske, ali samo kako bi pomogao pravosuđu u svojoj neovisnosti: 'Možda su baš ti odnosi i pregovori Vlade i MOL-a razlog da sud ne žuri, da ne utječe, nego da pokaže da samostalno odlučuje i radi bez pritisaka sa strane. Da, to može biti razlog da se još ne izlazi s odlukom.'

Inače, u utorak je Županijski sud odlučio da će se Zsoltu Hernadiju
(koji je, prema USKOK-u, Sanaderu dao mito od 10 milijuna eura za preuzimanje Ine) suditi u Zagrebu, i to u odsutnosti. Ako Vrhovni sud poništi Sanaderovu presudu, suđenje bi moglo početi ispočetka, ali objedinjeno za Hernadija i Sanadera.

Da su ovi postupci od velikog političkog interesa, jasno je i iz jučerašnje izjave predsjednika Ive Josipovića. Na pitanje bi li presuda zagrebačkog suda protiv Hernadija mogla utjecati na ugovor između Vlade i MOL-a, kazao je da jedna pravna odluka poput presude može utjecati na poništenje drugog pravnog postupka. U prijevodu, ako pravomoćna presuda dokaže da su Sanader i Hernadi korupcijom ovjenčali ugovor MOL-a i Vlade, tada bi on mogao postati potpuno bezvrijedan, što bi otvorilo sasvim nova pitanja u odnosu Vlade i MOL-a, ali i Hrvatske i Mađarske.