KVAZI SOCIJALDEMOKRATI

Zašto su Dodik i Lagumdžija izgubili izbore?

09.10.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Birači na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini jasno su rekli 'ne' socijaldemokratima u nacionalističkoj koži, SNSD-u Milorada Dodika i SDP-u Zlatka Lagumdžije, mišljenje je političkih analitičara Envera Kazaza i Žarka Papića koji su za tportal komentirali rezultate izbora

Papić: Teza o povratku u devedesete ne stoji

'Čudna je teza da se vraćamo u devedesete zbog pobjede SDA, SDS-a i HDZ-a. Upravo socijaldemokratske stranke imale su nacionalno obojenu retoriku. SNSD otvoreno, a SDP indirektno. SDP je tijekom kampanje optuživao da Tihić dijeli BiH s Dodikom, govorili su o izdaji, u čemu im je Stranka za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića svesrdno pomagala. Tu je kod SDP-a riječ o tzv. prokletstvu većinske nacije, kada se koncept nacionalizam prikriva unitarizmom. To se najbolje moglo vidjeti na primjeru Srba u Jugoslaviji i promicanju jugoslavenstva. S druge strane, SDS i SDA bazirali su kampanju na socijalnim i ekonomskim problemima i nisu palili nacionalne vatre', smatra Žarko Papić.

SNSD, stranka Milorada Dodika, izgubio je preko dvadeset načelničkim mjesta u Republici Srpskoj, a za SDP BiH je glasovalo gotovo dvostruko manje birača nego na parlamentarnim izborima prije dvije godine. HDZ je osvojio većinsku potporu hrvatskog naroda, ali je poražen u srednjoj Bosni gdje je primat odnio SDA.

Izvanredni profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu Enver Kazaz kaže da, bez obzira na rezultate izbora, ne možemo očekivati bitne promjene u Bosni i Hercegovini zbog krize institucija i nepravednosti Daytonskog sporazuma. Kazaz kaže da je iluzorno očekivati da bi SDS odustao od Dodikova projekta podržavljenja Republike Srpske kao srbočetničkog entiteta odnosno države.

'Isto tako, iluzorno je očekivati da bi SDA odustao od fantazme o unitarnoj Bosni i Hercegovini sve dok HDZ ne odustaje od fantazme o trećem entitetu. Matrica je nepromjenjiva', smatra Kazaz. Prema njegovom mišljenju, mijenja se struktura političke moći. 'SDS rezultatima lokalnih izbora delegitimira Dodikov režim, a SDA je uspjela poraziti liderokratski i partitokratski SDP i narcizam Zlatka Lagumdžije, ali i fantazmu o državnom nacionalizmu', objašnjava on i dodaje da su se dva HDZ-a se stopila u jednu političku snagu. Kazaz smatra kriza neće biti razriješena, nego produbljena.

Žarko Papić, politički analitičar i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju se slaže da su, uvjetno rečeno, socijaldemokrati doživjeli ozbiljne poraze. Razlozi su dijelom slični, a dijelom različiti, smatra on. U prvom redu, govori nam Papić, upitna je socijaldemokratska orijentacija SDP i SNSD-a.

'Lagumdžija i SDP izgubili su u urbanim, radničkim i industrijskim područjima gdje bi trebali imati najveću potporu birača. Izgubili su najveću vlast u najvećoj općini u BiH, Novi Grad-Sarajevo kao i veliki grad poput Bihaća. SNSD je, osim Banje Luke, također izgubio mnogo gradova', kazuje Papić.

Oba HDZ-a su učvrstila svoju poziciju i jasno se potvrdila kao dominantna politička opcija kod hrvatskog naroda, priča politički analitičar, a srednju Bosnu su, uvjetno rečeno, izgubila zbog nepostojanja zajedničkog kandidata, tako da su se rasuli glasovi.
Ono što je sada bitno oko raspleta krize u kojoj se ne zna tko je na vlasti i tko koga smjenjuje, nastavlja on, je činjenica da su ovi izbori bili svojevrsno vježbanje mišića tko ima veći legitimitet. 'Poslije ovih izbora relativna težina SDA je porasla, a SDP-a je pala, a što se tiče Republike Srpske, vladajući SNSD će ipak morati više paziti na mišljenje SDS-a', kaže Papić. Epicentar krize je Federaciji BiH i jedan od osnovnih problema koji se trebaju riješiti je neravnopravnost Hrvata na razini toga entiteta, čime se nitko godinama nitko nije želio baviti.