STEGNITE VI REMEN

Zašto smo protiv Vladina harača

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 22.07.2009 12:36
  • Objavljeno 22.07.2009 u 11:24
kosor vlada

kosor vlada

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sasa Midzor Sucic

Katastrofalno stanje u koje su vladajući doveli državnu blagajnu dovelo je do krajnje neprihvatljivog uvođenja kriznog nameta koji bi svi građani s plaćom ili mirovinom većom od 3000 kuna plaćali do kraja 2010. godine

Vlada na ovaj način još jednom pokušava prevariti građane kako bi izbjegla priznavanje odgovornosti za katastrofalnu situaciju u koju je dovela zemlju tolerirajući nerad i korupciju te pokazavši krajnju nesposobnost pri vođenju države čija se ekonomska politika već dug niz godina temeljila na neumjerenoj potrošnji i zaduživanju te ničemu drugome.

Svima je jasno da u ovoj situaciji treba smanjiti državnu potrošnju na minimum i srezati administraciju, a ne prvo krenuti od ubiranja harača od građana, koji su već financijski iscrpljeni preskupim kamatama na kredite i troškovima života.

U siječnju nije bilo krize, a u srpnju nam uvode krizni porez

Korupcija državu godišnje košta šest milijardi kuna

Prema grubim procjenama, od kriznog poreza država bi godišnje mogla ubrati oko četiri milijarde kuna. S druge strane, da se ozbiljnije bavila korupcijom, mogla je u državnom proračunu sačuvati najmanje šest milijardi kuna. Stručnjaci prognoziraju da Hrvatska zbog korupcije godišnje gubi ni manje ni više nego šest milijardi kuna. Također, još lani smo dobili upozorenje Odbora Vijeća Europe da je Hrvatska postala novi raj za prljavi novac. Takav novac se u našoj zemlji najčešće zarađuje zloporabom položaja, pa su posebno prozivani šefovi uprava, menadžeri i direktori velikih tvrtki. Analitičari iz Strasbourga su ocijenili da je gospodarski kriminal Hrvatskoj nanio više štete nego mafija. Procijenjeno je, primjerice, da je 2005. godine mafija Hrvatsku olakšala za oko 500.000 eura, a gospodarski kriminalci su si priskrbili čak 170 milijuna eura. Vladajuća koalicija, međutim, umjesto da se bori protiv korupcije, vodi rat protiv svih koji na nju upozoravaju, a sve po onoj prastaroj izreci da treba ubiti glasnika loših vijesti.

Protiv smo Vladina prijedloga i zbog niza razloga koje su dame i gospoda iz Banskih dvora dužni učiniti prije nego što nas sve zbog svoje nesposobnosti i rastrošnosti financijski kazne uvođenjem novog poreza. Ta ista gospoda koja su nas još početkom godine uvjeravala da u Hrvatskoj nema krize sada, nakon nešto više od pola godine, odlučno uvode krizni namet.

Smatramo da prije nego što nas optereti novim porezom Vlada treba početi od sebe i smanjiti si plaće za 50 posto. Tada bismo znali da misle ozbiljno. Neka onda ukinu astronomsku plaću bivšem premijeru, čija je mudra politika i dovela zemlju u ovu situaciju. Neka svojim primjerom pokaže da svi moramo štedjeti.

Neka srede problem javne nabave tako da tvrtke poput Hrvatskih autocesta, HEP-a, HŽ-a i ostalih državnih gubitaša na javnim natječajima ne odabiru najskuplje ponude, jer smo svaki dan svjedoci takvih genijalnih poteza. Neka se konačno otkrije istina o Rončevićevim kamionima. Neka se nađe nestalih šest milijuna dolara iz Brodosplita. Neka se raščisti korupcija u velikim javnim poduzećima i znatno srežu menadžerski ugovori osobama koje neuspješno vode te tvrtke.

Neka se smanji broj županija i općina i sva sila državne administracije koja parazitira na državnom proračunu samo zato da bi u izbornim vremenima izašli na birališta i zaokružili 'zna se' koga. Imamo više općina nego Velika Britanija, a neke, poput općine Zlatar, nisu sebi sposobne ni struju plaćati.

Neka reorganiziraju državnu upravu i ukinu izmišljena radna mjesta koja služe da bi se uhljebili podobni, a ne sposobni. Potrebna nam je mala i efikasna državna uprava.

Neka se zaustavi rasipanje novca u megalomanske projekte poput Pelješkog mosta i izdaci za gradnju novih crkava ili rukometnih dvorana, koje, poput one splitske, nakon završetka Svjetskog prvenstva ne služe ničemu.

Neka smanje pomoć za Bosnu i Hercegovinu, jer država umjesto da skrbi za sebe i one koji plaćaju porez u ovoj zemlji financira državljane susjedne države, koji uživaju sva prava zahvaljujući lažnim prijavama boravišta u pograničnim gradovima. Neka pročiste Registar branitelja jer svima je jasno da Hrvatsku nije branilo pola milijuna boraca, od kojih brojni nezasluženo uživaju privilegije zbog kojih su drugi krvarili.

Kada sve to naprave onda nas ljubazno i ponizno mogu pozvati na solidarnost i smanjiti nam plaće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi