s lica mjesta

Zašto sigurnosne službe nisu spriječile napad u Parizu, a mogle su?

21.04.2017 u 06:59

Bionic
Reading

Počinitelj je bio poznat sigurnosnim službama zbog ranijih nasilnih zločina, a navodno je prije nekoliko tjedana bio pod istragom jer je želio nabaviti oružje za napad na policiju. Analitičari TF2 procjenjuju da bi čelnica desnog Nacionalnog fronta Marine Le Pen nakon napada zbog svojih poruka da bi Europa trebala potpuno zatvoriti odškrinuta vrata imigrantima mogla dobiti još više neodlučnih glasova

Četvrtak, tipična večer na Champs-Elyseesu, kako Francuzi s pravom vole reći, najljepšoj aveniji na svijetu. Rijeke turista u šopingu u luksuznim trgovinama, još više onih koji njihovu ponudu gledaju uglavnom iz izloga, ali i podosta Parižana koji na ovoj gradskoj žili kucavici traže bijeg od posljednjeg velikog televizijskog obraćanja 11 predsjedničkih kandidata, prije službenog zatvaranja kampanje i predizborne šutnje koja počinje u petak u ponoć.

U toj gomili ljudi je i podosta policajaca, među njima i oni iz 32. Interventne jedinice u okviru snaga zaduženih za javni red i promet pariške policije (DOPC) stacioniranih na aveniji Champs-Elysees, u blizini Slavoluka pobjede, kod stanice metroa F. D. Roosevelt.

Policija na mjestu napada u Parizu Izvor: Reuters / Autor: BENOIT TESSIER

Upravo iza njihovog vozila u četvrtak oko 21 sat zaustavio se automobil iz kojeg je izašao muškarac, kako javljaju policijski izvori, naoružan automatskom puškom, a očevici tvrde da je u pitanju bio kalašnjikov, i po njima otvorio vatru, nakon čega se pucajući dao u bijeg. Policija ga je brzo ubila, sve se odigralo u tridesetak sekundi, no napadač je pritom ubio jednog policajca i ranio ih još dvoje, a stradala je i prolaznica.

Turisti nisu znali što se događa

Choukri Chouanine, voditelj jednog restorana u susjednoj ulici, ispričao je AFP-u kako je čuo kratku pucnjavu, ali s mnogo pucnjeva. 'Morali smo sakriti goste u podrum.' Trgovačka četvrt u srcu Pariza zatvorena je i ondje su poslane brojne policijske snage, a područje je iz zraka nadzirao i policijski helikopter u potrazi za potencijalnim teroristima na krovovima i balkonima zgrada.

Brojni turisti i prolaznici nisu imali pojma što se događa i zašto ih policija tjera u kafiće, restorane i trgovine, koji su morali navući zastore i spustiti rolete. Tek oko ponoći iz restorana i hotela pušteni su posljednji gosti koji su se zatekli ondje u vrijeme napada. Prema policiji, cijela četvrt je osigurana u 0.15.

Odmah nakon napada mobilizirana je specijalna antiteroristička jedinica radi istrage napada. Tijekom večeri glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Hennry Brandet kazao je da unatoč nekim glasinama nije bilo drugih sigurnosnih intervencija na aveniji Champs-Elysees.

Ubrzo nakon napada odgovornost je preuzela Islamska država i poručila da je njegov organizator jedan od boraca ISIL-a, Abu Jusuf Belgijanac, javlja agencija AFP.

Nije odgovarao profilu radikala?

Antiteroristička jedinica je odmah pokrenula istragu. Prema izvorima bliskim istrazi, javlja AFP, napadač je već bio pod istragom zbog prijetnji da će napasti policiju. Kako je tijekom večeri javila francuska državna televizija TF2, počinitelj je otprije poznat policiji i već je osuđen zbog nasilnih zločina. No unatoč toj prijetnji i pokušaju nabave oružja prije nekoliko tjedana, njegov profil nije odgovarao profilu islamskog radikala pa ga nisu posebno promatrali.

Policija unatoč objavi ISIL-a njegovo ime taji u interesu istrage, a odmah nakon što je identificiran počela je pretraga stana napadača u pariškom predgrađu Seine-et-Marne.

Francuski predsjednik Francois Hollande tijekom kratkog obraćanja javnosti nakon napada izjavio je da će se ubijenom policajcu odati državna počast. Otkazao je svoj put u Bretanju predviđen za danas i za petak u 8 sati sazvao sastanak Vijeća za obranu.

Napad se dogodio tijekom posljednjeg velikog televizijskog obraćanja 11 predsjedničkih kandidata, prije službenog zatvaranja kampanje. Oko 22.15 prvi je reagirao nezavisni kandidat Emmanuel Macron:

'Ovakve prijetnje bit će idućih godina dio naše svakodnevnice. Želim dati podršku našim policijskim snagama i snagama reda. Također želim izraziti sućut obitelji žrtve napada', rekao je Macron.

Francois Fillon, predsjednički kandidat Republikanaca, stranke desnog centra, poručio je da borba protiv terorizma mora biti najviši prioritet budućeg predsjednika Francuske.

Le Pen: Dosta je naivnosti

Unatoč tome što je završilo 15-minutno obraćanje čelnice desnog Nacionalnog fronta Marine Le Pen, ona je s društvenih mreža pozvala na solidarnost sa snagama reda i dodala kako je 'gnjevna jer još uvijek nije učinjeno sve potrebno za sigurnost građana'.

'Francuzi od nas ne očekuju suosjećanje, već nešto drugo. Ne želim da poruka našim mladima bude to da se moraju naviknuti na terorizam. Dosta je naivnosti. Ne možemo djeci ostaviti zemlju koja ih nije sposobna braniti', poručila je Le Pen, za koju analitičari TF2 procjenjuju da bi nakon napada zbog svojih poruka da bi Europa trebala potpuno zatvoriti odškrinuta vrata imigrantima mogla dobiti još više neodlučnih glasova.

Inače, i Francois Fillon i Marine Le Pen nakon napada su poručili da otkazuju predizborne aktivnosti u petak. Naime Fillon je svoju kampanju trebao zaključiti planinarenjem na Chamonixu, dok je Marine Le Pen trebala obići azil za životinje. Macron će ipak održati svoja dva predizborna skupa u Rouenu i Arrasu.