KAKO TO VIDI SREĆKO JURDANA

Zašto se ugasio tjednik Nacional?

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 02.07.2012 11:34
  • Objavljeno 02.07.2012 u 11:34
NACIONAL

NACIONAL

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Obrazloživši to nedostatkom novca, nominalni vlasnik NCL grupe Harald von Seefried ugasio je Nacional, jedan od najutjecajnijih tjednika u Hrvatskoj. Politički komentator lista Srećko Jurdana, u emisiji 'Karte na stol' Osječke televizije, otkriva zašto smatra da su pravi razlozi gašenja neki drugi te sumnja u autentičnost Seefriedova vlasništva

Naziva ga 'nominalnim' vlasnikom Nacionala i optužuje da je za predsjednika Uprave postavio sina Moritza kako bi samo figurirao na toj funkciji i projekt priveo kraju.

Jurdana o propasti Nacionala

'Bio je potpuno nesposoban za taj posao i samo je glumio predsjednika Uprave. U svome mandatu nije donio Nacionalu ni jedan poslovni ugovor. Nacional je izlazio dok su mogli crpiti novac rezerviran za to u kupoprodajnoj transakciji. Čim su došli do granice koju su vjerojatno sami postavili, rekli su da više neće stvarati daljnje troškove jer vjerojatno nešto mora i njima ostati. Vlasnik je netko drugi, ali ne bih spominjao njegovo ime. Imamo indicije da je to jedna velika inozemna novinska kuća angažirana i u Hrvatskoj. Moguće je da su otpočetka kanili ukloniti Nacional s tržišta kao konkurenciju svojim izdanjima u Hrvatskoj', navodi Jurdana.
Skupa s predsjednikom NO-a Boškom Matkovićem intenzivno radi na obnovi Nacionala i pronalaženju ulagača. Svjestan je da to moraju brzo odraditi kako 10-12 tisuća kupaca i ostalih čitatelja lista ne bi odustalo od svojih navika zbog preduge pauze.

'Jedan od modela je ulazak svježeg kapitala kako bi se subvencioniralo izlaženje određeno vrijeme i servisirali dugovi. To bi nam omogućilo stvaranje ekonomski uspješnijeg Nacionala nego što je bio dosad, a postoje i drugi suptilniji načini, na čemu također radimo', optimističan je Srećko Jurdana.

Upravo netransparentno vlasništvo smatra temeljnim uzrokom privremenog iščeznuća Nacionala:

'Država ne smije dopustiti netransparentno vlasništvo s nejasnim namjerama i krajnjim ciljevima, nego mora paziti tko ulazi na tržište i kupuje medije. To je kulturološki nečuveno, a takvim smatram i olako eliminiranje Vjesnika. Premda nije bio dobro uređivan, njegova ozbiljna fizionomija i definicija trebala se očuvati. Država koja drži do svoje javne prezentacije i imidža, ugleda i načina komuniciranja unutar same sebe, pobrinula bi se da u ovom kakofoniji trivijalnosti opstane nekakav ozbiljan dnevnik. Druge se vlade brinu za kulturne standarde u svojim zemljama, a ovdje takva briga ne postoji. Pogledajte novine koje vas okružuju i vidjet ćete kakvi su kulturni standardi kod nas dominantni. Nađite mi jedan jedini ozbiljan list nakon nestanka Nacionala. Tko pita građansku publiku što joj treba? Njoj se nameću trivijalnosti, beznačajnosti, tračevi i to se prodaje kao informacija.'

Financijski problemi Nacionala nisu, tvrdi Jurdana, proizlazili iz male naklade, jer ona je bila dovoljna za pokrivanje troškova održanja lista. Teško je bilo pronaći rješenje za otplatu starih dugova i visokih kamata.

'Ne samo najveća medijska korporacija u zemlji, EPH, nego i njihov konkurent Styria, također su u teškoj situaciji i kada govorimo o novinama, ona je ovdje univerzalno primjenjiv izraz', zaključuje Srećko Jurdana u razgovoru s Goranom Flauderom na Osječkoj televiziji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi