TVORNICE NOVCA

Zašto Rimac želi na čelo nacionalnog parka? Plaća joj neće biti veća, ali postoji nešto drugo

NP Krka, Josipa Rimac

NP Krka, Josipa Rimac

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/cCropix

Iako je državna tajnica u Ministarstvu uprave tek nešto manje od godine i pol, bivša kninska gradonačelnica cilja na drugu poziciju – prijavila se za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka. Da joj motivi nisu financijske prirode, dokazuje činjenica da bi na toj poziciji imala podjednaku plaću kao i u Ministarstvu, oko 15 tisuća kuna. Ipak, fotelje šefova nacionalnih parkova, posebice onih najposjećenijih - Plitvičkih jezera i Krke - pravi su magnet za podobne stranačke kadrove, a zbog njih se događaju i stranački raskoli

Što je toliko privlačno u fotelji ravnatelja jednog od osam hrvatskih nacionalnih parkova da se oko imenovanja ravnatelja, posebice onih najposjećenijih, samim time onih koji imaju najveći budžet poput Krke i Plitvica, lome koplja?

Prvi razlog je činjenica da, iako se uredno raspisuju natječaji, ravnatelja na kraju krajeva direktno bira resorni ministar zaštite okoliša. Dakle, odluka je u konačnici politička, stoga ne čudi to da su u atraktivnije nacionalne parkove uglavnom birani ljudi po stranačkom ključu.

Plaće ravnatelja između 12 i 15 tisuća kuna

Uz to, plaća je gotovo trostruko viša od prosječne u Hrvatskoj te iznosi između 12 i 15 tisuća kuna. Onaj tko je na čelu, recimo, Plitvičkih jezera ili Brijuna, prema uredbi o koeficijentima javnih službenika, ima koeficijent 3,007, što su tri osnovice plaće, dok ravnatelji ostalih nacionalnih parkova imaju koeficijent 2,425.

  • +1

Josipa Rimac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Osim što dobro izgleda u svakom životopisu, biti ravnateljem nacionalnog parka nužno donosi velik utjecaj u lokalnoj politici i zajednici jer ravnatelji profitabilnijih nacionalnih parkova godišnje barataju desecima i stotinama milijuna kuna. Krka i Plitvička jezera tako ne dobivaju sredstva iz proračuna i potpuno se samostalno financiraju od vlastitih prihoda.

Budžet Plitvičkih jezera višestruko veći od županijskoga

Tako su recimo Plitvička jezera u 2017. baratala s 325 milijuna kuna, a cijela Ličko-senjska županija, na čijem se teritoriju nalaze, imaju proračun vrijedan 127 milijuna kuna.

  • +6
  • +3

Plitvička jezera

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Nacionalni park Krka u 2017. uprihodio je pak 122 milijuna kuna.

Kakve se političke smjene i makljaže događaju u nacionalnim parkovima, najbolje pokazuje najveći i najpoznatiji nacionalni park – Plitvička jezera. U pet godina tamo se odigravala prava igra prijestolja.

U tom je periodu u toj fotelji sjedilo ček pet osoba, što u funkciji ravnatelja, što kao vršitelji dužnosti ravnatelja.

Igra prijestolja i odlazak Milinovića

Imenovanje aktualnog ravnatelja NP-a Plitvička jezera Tomislava Kovačevića, koji je na toj funkciji godinu dana, posebno je uzburkalo duhove.

  • +7
  • +4

Darko Milinović

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Naime, svoje mišljenje o ravnatelju te institucije daje i lokalna samouprava, a to je u ovom slučaju Ličko-senjska županija, na čelu s nekoć moćnim HDZ-ovcem Darkom Milinovićem. On je pak na toj funkciji želio vidjeti Antoniju Dujmović, a ona je do početka 2018. bila v.d. ravnateljice.

'Spremni smo uzać bosi na Velebit za HDZ, ali Likom se neće upravljati iz Zagreba'

Zbog toga je eskalirao sukob Milinovića i središnjice HDZ-a, koja mu je iz ruku istrgnula glavnu igračku. Sve je rezultiralo Milinovićevim buntom, pa izbacivanjem iz HDZ-a, a posljednja epizoda zbila se na samom kraju 2018., kada mu je srušen županijski proračun te slijede novi izbori.

'Najveća šibenska tvornica novca'

Fotelja ravnatelja NP-a Krka nešto je manje atraktivna jer je manje atraktivan i budžet, no prihode su posljednjih godina gotovo udvostručili. Lokalni mediji ovom nacionalnom parku tepaju sintagmom 'najveća šibenska tvornica novca'.

A na čelu tvornice novca svatko želi imati svog čovjeka.

Natječaj na koji se javila Rimac raspisan je jer aktualnom ravnatelju Krešimiru Šakiću istječe mandat.

  • +11
  • +8

Turisti uživaju u NP-u Krka

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Šakić je jedan pak od rijetkih SDP-ovih kadrova koji je preživio puni mandat na svojoj funkciji unatoč smjeni vlasti.

Da bi Rimac mogla zamijeniti Šakića, šuškalo se i 2017. Ona je tada na tu informaciju odmahnula rukom.

'Ne, nisam ja tu ni u kakvoj kombinaciji. Dobro da nisu rekli kako sam kandidat za NASA-u! Uostalom, koliko ja znam, NP Krka ima ravnatelja koji ima svoj mandat, a čovjek je sada u pola mandata. Prema tome, o čemu pričamo?', rekla je za šibenski portal.

Za 24sata sada je ipak potvrdila svoju kandidaturu. 'Razumijem vaš interes, ali biti kandidat znači samo mogućnost biti odabran. Tu će odluku donijeti struka kad vide sve programe i planove svih kandidata za ravnatelja', kazala je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!