STUDENTI PROSVJEDUJU

Zašto rektora Borasa štiti interventna policija?

13.12.2016 u 13:26

  • +5

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta prosvjeduju ispred Rektorata

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Uoči sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu održana je mirna povorka podrške studenata i profesora Filozofskom fakultetu koje je pred zgradom Rektorata dočekala interventna policija

Ulaz u zgradu zagrebačkog Sveučilišta na Trgu maršala Tita okružili su pripadnici interventne policije koji su dočekali studente i profesore zagrebačkog Filozofskog fakulteta, okupljene u Inicijativi za Filozofski, koji su se mirno prošetali gradom od zgrade svojega Fakulteta do Rektorata gdje je u podne počela sjednica Senata na koju su ispratili nove članove toga tijela Vijeće Filozofskog fakulteta.

'Profesori i studenti Filozofskog fakulteta pjevaju 'Gaudeamus' ispred Rektorata, a prorektor Ante Čović pozvao je interventnu policiju. Sramota, a ne Sveučilište', upozorio je Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

'Šator, donesite šator!'

Stanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je zadnja točka sjednice Senata na kojoj, ali bez prava glasa, sudjeluju novoizabrani članovi fakultetskoga Senata, kazao je Neven Budak, kojega je Vijeće Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na izvanrednoj sjednici krajem studenoga predložilo za novoga obnašatelja dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta umjesto Željka Holjevca

'Rektor (Damir Boras - op. a.) nam je dopustio da budemo na sjednici Senata bez prava glasa. Ne priznaje nas kao legitimne predstavnike Filozofskoga fakulteta, a točka o Filozofskome fakultetu uvrštena je na sam kraj sjednice', kazao je Budak dodavši da je osobno zamolio da točka o Filozofskom fakultetu bude prva na sjednici, ali je Holjevac rekao da za to ne vidi razloga. Među okupljenima moglo se čuti povik kao komentar: 'Šator, donesite šator'.

Prosvjed profesora i studenata Filozofskog


Petar Glebov / PIXSELL

Hoće li biti blokade Dekanata?

Ostali prosvjednici čekaju vijesti sa sjednice, a Plenum je najavio da će ovisno o njezinu ishodu odlučiti o daljnjem djelovanju. 'Ako ishod sjednice Senata bude poražavajući za Filozofski, ako profesor Željko Holjevac ostane obnašatelj dužnosti dekana, raspravljat će se o blokadi dekanata', najavio je Plenum na svojem Facebooku.

'Rektor Damir Boras ne priznaje volju Filozofskog fakulteta i negira odluke Vijeća. Danas se radi o nametanju uprave, sutra o štetnim ugovorima, preksutra o školarinama. Sve to uz pokušaje ušutkivanja i primjenu gole sile - jučer na Filozofskom zaštitari, danas na Sveučilištu interventna policija', upozorili su studenti i profesori.


Što traže studenti i profesori?

Studenti i profesori, podsjetimo, svoje su zahtjeve izložili u pet točaka, a traže priznanje odluka o opozivu dosadašnjih i odluka o izboru novih predstavnika Filozofskog fakulteta u Senatu Sveučilišta i Vijeću društveno-humanističkih znanosti te nazočnost njihovih predstavnika na sjednici Senata, na kojoj će moći zastupati interese FF-a. Rektor ih na sjednicu nije pozvao iako ih je Vijeće FFZG-a imenovalo i Sveučilište obavijestilo o imenovanju.

Traže također priznanje Odluke o usvajanju Deklaracije o upravljanju Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te usvajanje odluke o razrješenju o. d. dekana Željka Holjevca zbog njegova višekratnog nezakonitog postupanja, nepoštovanja Vijeća FFZG-a i prijetnji kaznenim progonom kolega profesora te da se usvoji odluka Vijeća FFZG-a kojom se predlaže imenovanje Nevena Budaka, redovitog profesora na Odsjeku za povijest FFZG-a, za novog vršitelja dužnosti dekana do izbora novog dekana.


Upravni sud odbacio tužbu protiv Senata zagrebačkog Sveučilišta

Upravni sud u Zagrebu odbacio je tužbu koju je skupina članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta podnijela protiv Senata Sveučilišta u Zagrebu zbog Odluke o poništavanju izbora za Studentski zbor i studentskih predstavnika u Vijeću s obrazloženjem da ta odluka nije upravni akt i ne može biti predmet upravnoga spora, priopćilo je zagrebačko Sveučilište.

Podsjetimo, tužbu su 13. rujna podnijeli članovi Studentskog zbora Zrinka Breglec, Vinko Drača, Anja Grgurinović, Karlo Jurak, Slaven Jurić i Mislav Žitko, te članovi i zamjenici članova Fakultetskog vijeća iz reda nastavnika Zrinka Božić Blanuša, Tanja Bukovčan, Đurđica Čilić Škeljo, Davor Dukić, Gordana Kuterovac Jagodić, Darja Maslić Seršić, Željka Matijašević, Sanja Potkonjak, Marina Protrka Štimec, Petra Rodik, David Šporer, Meri Tadinac, Mirjana Tonković i Vesna Vlahović Štetić.

Upravni sud rješenje o odbacivanju tužbe donio je 8. prosinca s obrazloženjem da odluka u svezi s izborom studentskih predstavnika nije upravni akt i slijedom toga niti odluka o poništenju izbora ne predstavlja upravni akt te se protiv nje ne može voditi upravni spor, ocijenio je Sud.

Senat je poništio izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine jer postupak izbora 'nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a'.

Odluka je donesena na temelju nalaza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je zatražio bivši dekan Vlatko Previšić, a prema kojemu je Fakultetsko vijeće 'sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima, kao što je ravnomjerna zastupljenost po studijima i godinama studija'.

Rektor Boras izbore je sazvao za 22. i 23. studenoga, no v. d. dekana Filozofskog fakulteta Holjevac poništio ih je nakon što je Izborno povjerenstvo utvrdilo nepravilnosti u njihovu provođenju te su ponovljeni izbori održani 7. i 8. prosinca.