ANALITIČARI UPOZORAVAJU

Zašto korejska kriza više šteti SAD-u nego Kini?

01.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Topovska paljba na istoku Azije usmjerila je svjetsku pozornost na Korejski poluotok i dok se jedni boje potencijalnog nuklearnog rata, drugi strahuju od nove financijske krize i kraha svjetskog gospodarstva. Euro je pao nakon što je Irska primila financijsku injekciju od 85 milijardi eura. S druge strane, dolar u svakom slučaju jako dobro profitira na račun korejskog sukoba. Dakle, kome korejska kriza odgovara, a kome ne?

U razgovoru za tportal Dag Strpić s Fakulteta političkih znanosti je dao svoju analizu korejske krize iz perspektive profesora politike razvoja i globalne i komparativne političke ekonomije. On smatra da Kina vjerojatno ne stoji iza sjevernokorejskoga vojnog napada na Jug, 'ali sigurno stoji iza politike odvraćanja SAD-a od interveniranja na Sjeveru'.

Strpić nadalje ističe kako 'eskaliranje sukoba objektivno nije u interesu kineske politike vlastitoga privrednog, političkog i društvenog razvoja, a još je manje u interesu takvoga razvoja u SAD-u, kao i obje Koreje. No pitanje je koliko koja od uključenih strana svoje interese u tome može objektivno procijeniti', kaže Strpić.

Štete kratkoročne za SAD, dugoročne za Kinu

Po Strpićevoj procjeni sukob je doista (do neke granice eskalacije) u interesu samo partijsko-vojnom kompleksu Sjeverne Koreje. 'No on (do te granice) ne prijeti izravno gospodarskom razvoju Kine, osim vrlo dugoročno. Prijeti, naprotiv, gospodarskom razvoju SAD-a. I to vrlo kratkoročno', ističe Strpić.

'Ne bi bilo izvan dosadašnjih rutina da se to u Americi previđa, a da u kineskom vodstvu postoji svijest o tome. Kina, naime, može još neko vrijeme uspješno nastaviti s dosadašnjim modelom razvoja koji karakterizira dinamička ravnoteža tržišne liberalizacije, državne regulacije i političkoga dirigizma. To je i inače karakteristika svih BRIK-ova (Brazila, Rusije, Indije i Kine), koji su vješto iskoristili slijepa mjesta u američkoj i europskoj strategiji globalizacije i okrenuli je dijelom u svoju korist – u čemu je Kina bila najuspješnija', pojašnjava Strpić. Dodaje i kako bi jačanje političke komponente razvoja (zbog rasta tenzija u bliskom susjedstvu) Kini štetilo tek dosta dugoročno – 'osim ako izbije pravi rat'.

Korejska kriza prijeti svjetskom razvoju

'Dosad je upravo ta strateška komponenta u kombinaciji s naglašenim liberalnim tržištem bila temeljna kineska prednost pred glavnim svjetskim konkurentima. Obratno, SAD-u je objektivno nužno se usmjeriti na skokovito jačanje svoje domaće potražnje i proizvodnje na privrednom tržištu te na afirmiranje nove demokratske agende na političkom (ono što neuspješno i nepotrebno zahtijeva od Kine, jer je to iznad trenutačnih kineskih mogućnosti, a u vojnoj krizi postalo bi i nezamislivo). Postojeća vojna kriza samo pojačava notornu sklonost Bijele kuće, bez obzira na promjene njezinih kućedomaćina, da tu nužnost previđa, ističe Strpić.

'Gospodarski, dakle, ova vojna kriza prijeti usporenjem ionako u privredi krizno sporog svjetskog razvoja. Ali prijeti najviše Americi, a zasad najmanje Kini', zaključuje Strpić.

Bugajski: Sjevernokorejski sustav je neodrživ

Korejski sukob za tportal je kratko komentirao i Janusz Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu. Premda se ne smatra stručnjakom za Koreju, drži da sukob ne može biti riješen bez prethodnog ukidanja dinastijske diktature.

'Ovakav sustav je krajnje neodrživ. Ostaje pitanje koliko će štete ostati nakon što režim napokon propadne', pita se Bugajski.

WikiLeaksovi dokumenti nastavljaju izlaziti u javnost, a novosti iz kineskog smjera dolaze baš u ključnom trenutku. Službeno, Kina je vrlo kritična prema američkoj politici te zahtijeva hitan sastanak šest država po pitanju Sjeverne Koreje. No Guardian otkriva drugu stranu priče, prema kojoj je Peking iznimno ljut zbog Pyongyanga, posebice nakon njihovih nuklearnih pokusa prošle godine. Zbog toga je izrazito zabrinut ne samo za stabilnost regije, već sjevernokorejsko nuklearno oružje smatra prijetnjom globalnoj sigurnosti.

Hoće li se Koreje konačno ujediniti?

Ukoliko Kina želi biti globalni vođa, nužno je da preuzme i odgovornosti koje idu uz taj status. Prevencija razvoja nuklearnog oružja je svakako jedna od najvažnijih globalnih odgovornosti.

Da se Kina polako distancira od svog istočnog susjeda, može se zaključiti i iz prepiske u kojoj stoji da mlađa generacija kineske Komunističke partije više ne smatra Sjevernu Koreju svojim korisnim i pouzdanim saveznikom te ne želi riskirati još jedan sukob na Korejskom poluotoku.

'Kina je spremna suočiti se s novom stvarnošću, a to je ujedinjenje Sjeverne i Južne Koreje', prenosi Guardian