VRAĆA SE PRIVATNOM POSLU

Zašto je Ivan Račan ispao iz planova SDP-a i nestao iz javnosti?

30.10.2015 u 13:42

Bionic
Reading

Ivan Račan, dosadašnji saborski zastupnik SDP-a i sin pokojnog predsjednika stranke Ivice Račana bio je u krugu ljudi za koje se smatra da su doveli Zorana Milanovića na čelo stranke. No, bio je i među onima koji u unutarstranačkim sukobima Milanovića s Davorom Bernardićem i Slavkom Linićem nisu jasno stali na stranu šefa stranke. Na koncu je u tišini ispao iz planova SDP-a za predstojeće parlamentarne izbore

Nakon neuvrštavanja na izborne liste, odlučio je odustati od politike i vratiti se poslu u svojoj marketinškoj agenciji Maksima komunikacije.

'Ostajem član stranke i ne radi se ni o kakvom potresu. Nisam ni tražio novi mandat, iznenađen sam da se moje ime uopće spominje u tom kontekstu. Cijela priča je potpuno nepotrebna', kazao je Račan za tportal kada smo ga upitali za komentar njegova izostavljanja s lista koalicije Hrvatska raste.

'Ponovno ću se baviti svojim poslom, vraćam se na tržište', dodaje Račan za tportal.

U protekle četiri godine u Saboru nije imao previše zapaženih istupa, premda su mu kuloari cijelo vrijeme pripisivali veliku neformalnu moć u SDP-u.

Zabilježeni su tek njegovi istupi u vrijeme kada su se za mjesto šefa zagrebačkog SDP-a borili Davor Bernardić, Gordan Maras i Mirando Mrsić: tada je zabrinuto komentirao da su se unutarstranački izbori pretvorili u mali požar koji će kasnije biti teško ugasiti.

U knjizi novinarke Marine Karlović Sabolić, pak, Ivan Račan napokon je demistificirao tvrdnju kako je njegov pokojni otac odredio da će Zoran Milanović biti njegov nasljednik na čelu stranke.

'Moj otac mu je rekao da se kandidira i bori, nikome nije rekao da treba raditi na Milanovićevom izboru. Umro je više tjedana prije konvencije, a Milanović je izabran zbog svoje sposobnosti da se bori', kazao je mlađi Račan.

Na samom početku svojeg četverogodišnjeg mandata saborskog zastupnika uspio je dobiti kaznu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa jer nije na vrijeme prenio upravljačka prava u tvrtki Maksima komunikacije na svojeg odvjetnika. Zbog kašnjenja od četiri mjeseca platio je šest tisuća kuna.

'Bio sam potpuno izvan tvrtke i ništa nisam radio. Dapače, sama agencija u ove četiri godine nije radila s javnim sektorom, državnim institucijama ili tvrtkama, pa čak ni onima u čijem vlasništvu država ima manji udio. Sada se vraćam i to je to, o konkretnim poslovnim planovima ne bih govorio', kaže Račan za tportal.

Koliko je poznato, agencija Maksima komunikacije trenutno je angažirana u predizbornoj kampanji stranke Pametno splitske gradske vijećnice Marijane Puljak.