NEODGOVORNO PONAŠANJE

Povjerenstvo opalilo po novčaniku Lovrić Merzel i Ivana Račana

17.04.2014 u 10:56

Bionic
Reading

Marina Lovrić Merzel, pritvorena sisačko-moslavačka županica, i Ivan Račan, saborski zastupnik SDP-a, prekršili su Zakon o sprečavanju sukoba interesa te su kažnjeni svaki s po šest tisuća kuna, plativo u dva obroka, odlučilo je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa na današnjoj sjednici

Marina Lovrić Merzel, smatra Povjerenstvo, propustila je prijaviti da je njen suprug bio suvlasnik tvrtke STL, vlasnika Radio Quirinusa koji je pružao medijske usluge za Sisačko-moslavačku županiju. Povjerenstvo je utvrdilo da je Radio Quirinus u poslovnom odnosu sa Županijom od 2002, dakle dulje nego što je ona županica i nego što je u braku s Mladenom Merzelom.

U pisanom podnesku Lovrić Merzel očitovala se da njen suprug od stupanja u brak s njom ne sudjeluje u upravljanju društvom niti njegovoj materijalnoj dobiti te je smatrala da se nije našla u sukobu interesa. Međutim Povjerenstvo je bilo drugačijeg mišljenja i drži da je, unatoč toj tvrdnji za koju ustanovljeno da je istinita, Merzel trebala obavijesti Povjerenstvo o poduzetim radnjama.

Kao olakotna okolnost županici je uzeta činjenica da od trenutka otkad je došla na vlast Radio Quirinus nije dobivao veća sredstva nauštrb drugih, štoviše broj primatelja medijskih usluga od tada se povećavao u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ivan Račan, zastupnik SDP-a, smatra Povjerenstvo, propustio je prenijeti upravljačka prava u periodu otkad je stupio na dužnost, 23. prosinca 2011, do 6. ožujka 2012. u tvrtki Maxima komunikacije te je kažnjen sa 6.000 kuna. U svom očitovanju Račan je naveo da je prijenos upravljačkih prava na odvjetnika Ivana Šipeka obavio 6. ožujka 2012. te je od Sabora dostavio očitovanje iz kojeg je evidentno da njegova tvrtka nije bila u poslovnom odnosu s državom.

Ivan Šantek, bivši zamjenik pokojnog župana Sisačko-moslavačke županije Đure Brodarca, u mandatu 2004/2005. također je prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer je uz plaću primao naknadu za rad u Županijskoj skupštini. Šantek je u tom periodu primio 87.500 kuna, ali mu nije izrečena nikakva sankcija jer prema tada važećem zakonu o sprečavanju sukoba interesa one nisu bile ni predviđene. Njegov slučaj je stigao na Povjerenstvo 2010, prije nego što je to tijelo oformljeno u ovom sastavu. Naime Povjerenstvo na čelu s Dalijom Orešković profunkcioniralo je tek sredinom 2013.

Podsjetimo, na dnevnom redu današnje sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa uz dvoje navedenih (Lovrić Merzel i Ivana Račana) nalaze se samo visoki državni dužnosnici, među kojima su predsjednik i potpredsjednica Vlade Zoran Milanović i Vesna Pusić, dvoje ministara - Milanka Opačić i Darko Lorencin - zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, vođa oporbe Tomislav Karamarko i još nekoliko saborskih zastupnika te lokalnih vijećnika.

HRT doznaje da je premijer prijavljen jer je njegova supruga Sanja Musić Milanović, stoji u prijavi, sudjelovala u izradi kurikuluma zdravstvenog odgoja, za što je dobila naknadu. No iz Vlade su priopćili da je premijerova supruga dugogodišnja zaposlenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, voditeljica službe za promociju zdravlja, i da je bila jedna od brojnih članova povjerenstva koje je izrađivalo prvi modul zdravstvenog odgoja, što je i u opisu njenog radnog mjesta. Za svoj angažman u povjerenstvu nije primila nikakvu naknadu, odnosno odbila je naknadu kao i svi ostali članovi povjerenstva.


Povjerenstvo bi trebalo odlučivati i o slučaju prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, odnosno o tome je li u svojoj imovinskoj kartici propustila navesti svu imovinu supruga, kao što se tvrdi u člancima nedavno objavljenim na nekim internetskim portalima i u dopisima koje je zaprimilo Povjerenstvo.

Povjerenstvo će i u predmetima potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić te ministra turizma Darka Lorencina odlučivati o pokretanju ili nepokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo će također odlučivati o pokretanju odnosno nepokretanju postupka u predmetima zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, vjerojatno vezano uz udjele u pojedinim trgovačkim društvima za koje je ustvrdio da ih je prodao. Na dnevnom redu je i saborski zastupnik Josip Salapić.

Isto tako, Povjerenstvo će odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv saborskog zastupnika i bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma i njegovih zamjenika Jure Šundova i Anđelke Visković te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.