TAMNA STRANA

Zašto Interpol hapsi progonjene disidente?

Bionic
Reading

Utjecajni europski portal dovodi u pitanje suradnju svjetskih policija putem Interpola tvrdeći da Rusija, Iran, Bjelorusija, Venezuela i druge države zlorabe sustav za borbu protiv kriminalaca kako bi se dočepale političkih bjegunaca

Komentator EU Observera navodi slučaj britanskog biznismena Billa Browdera, klijenta pokojnog ruskog odvjetnika Sergeja Magnitskog. Magnitski je umro 2009. godine u zatvoru u nerazjašnjenim okolnostima, a Browder se nalazi pod optužbama za utaju poreza i za njim je izdana crvena tjeralica Interpola. No mnogi su uvjereni da je riječ o montiranoj optužnici kako bi se zataškao slučaj zbog kojeg vrh ruske vlasti trpi pritiske u inozemstvu.

Navode se i slučajevi ruskog oporbenog aktivista Pjotra Silajeva koji je bio uključen u borbu protiv rušenja zaštićene Himkijske šume kraj Moskve radi gradnje autoceste. Silajev je pobjegao iz situacije u kojoj je više ljudi glavom platilo suprotstavljanje tom projektu; dobio je azil u Finskoj, ali je temeljem crvene tjeralice nedavno uhićen u Španjolskoj.

U Europi je posebno odjeknulo uhićenje Alesa Mihaljeviča, bjeloruskog političkog disidenta koji je prethodno dobio azil u Češkoj. No temeljem Interpolovih mehanizama uhićen je u Varšavi iako je Interpol prethodno odbio zahtjev Bjelorusije da stavi Mihaljeviča na crvenu tjeralicu. Oporbenjak nije izručen Lukašenkovom režimu, ali ostao je skandal nakon kojeg se također tražila reforma Interpola.

Razni autori upozoravaju da Interpol sve više gubi svoju originalnu funkciju i postaje instrumentom represije, produžena ruka političkih progonitelja. No zanimljivo je da komentar EU Observera kao problematične režime navodi dežurne 'crne ovce' poput Rusije, Irana i Venezuele, ali ne i kontroverzni slučaj osnivača Wikileaksa Juliana Assangea, čije izručenje traži Norveška zbog dva slučaja silovanja. Assange se skriva u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu i tvrdi da su optužnice fabricirane kako bi ga se izručilo SAD-u, u kojem bi mu se potom sudilo zbog odavanja državne tajne.