IPAK NIJE PAŠTETA

Zarazili se botulizmom iz domaće šunke

11.07.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Iako se prošlog tjedna kao uzrok zaraze botulizmom pašteta Argeta, prema prvim neslužbenim informacijama, muškarac i Zagreba i njegova kći ovom su se bakterijom zarazili jedući domaću šunku

Dr. Vladimira Lesnikar, voditeljica službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar rekla je za tportal kako su uzorci hrane koju je oboljeli konzumirao negativni, uključujući i paštetu Argeta.

'Gospodin se naknadno sjetio kako je na moru konzumirao šunku iz domaće radinosti. Nažalost uzorke te šunke nismo dobili, no svi ostali uzorci su negativni', kaže Lesnikar.

Mogućnost da se od iste šunke zarazio još netko je minimalna. Naime, ova se bakterija razvija pri kosti šunke tako da drugi dijelovi ne moraju biti zaraženi. 'Može se dogoditi da na primjer oni koji pojedu kraj kobasice ne budu zaraženi a oni koji jedu sredinu dobiju simptome', kaže Lesnikar.

Podsjetimo, Argeta kokošja pašteta kupljena u Intersparu povučena je s polica te trgovine, a analiza je pokazala kako nije uzrok zaraze. Feđa Hudina iz Atlantic Grupe koja distribuira ovu slovensku paštetu na hrvatskom tržištu kaže kako čekaju i službene rezultate analize te kako ne planiraju povlačiti nikakve pravne poteze iako je Argeta prošlog tjedna proglašena izvorom zaraze.

Botulizam je rijetka paralizirajuća bolest koju uzrokuje otrov botulin koji stvara bakterija Clostridium botulinum u anaerobnim uvjetima – bez zraka. Otrov u tijelo ulazi na jedan od tri načina: 1. koloniziranjem probavnog trakta kod djece; 2. uzimanjem inficirane hrane ili 3. kontaminacijom rane bakterijom.

Svi oblici infekcije izazivaju paralizu koja počinje u mišićima lica, a potom se širi na udove. U teškim oblicima uzrokuje paralizu mišića disanja i respiratorno zatajenje.