PRESICA STOŽERA

Zaražena je djelatnica bolnice u Sl. Brodu; ukupno 10 oboljelih u županiji

03.04.2020 u 13:51

Bionic
Reading

Dvije su novozaražene osobe koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji od kojih je jedna zdravstvena djelatnica s blagim simptomima, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić potvrdio je kako je žena prvi medicinski djelatnik s koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji te da nema zastoja u zdravstvenom sustavu.

"Do sada ukupno imamo deset oboljelih, a u bolnici je dvoje oboljelih. Jutros je potvrđena prva zdravstvena djelatnica pozitivna na Covid-19, djelatnica je bolnice", rekao je Samardžić.

"Otkrivena je tako što se od početka tjedna kod dolaska na posao djelatnicima provjerava temperatura i respiratorni simptomi. Djelatnica je odgovorila pozitivno, odmah je izdvojena i uzet je bris i jutros je stigao rezultat. To je mlada, zdrava osoba", rekao je Samardžić i dodao da zbog blagih simptoma pacijentica liječenje nastavlja kod kuće.

U tijeku je provedba epidemiološke obrade i izvidi kontakata novooboljele. Samardžić je izrazio nadu da je zbog ranog otkrivanja u tom slučaju znatno ograničeno i moguće širenje na druge kontakte.

U slavonskobrodskoj bolnici zasad se, u ovom režimu, pružaju sve zdravstvene usluge.

  • +2
Novi slučaj zaraze koronavirusom u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković izvijestio je da su potvrdu za drugog novooboljelog pacijenta dobili jučer popodne.

"Riječ je o povratniku iz inozemstva. Osoba je bila u samoizolaciji, obrađeni su kontakti, dio je i s područja drugih županija pa smo o tom izvijestili kolege. Sinoć je osoba hospitalizirana pa ćemo vidjeti kako će se situacija dalje razvijati", rekao je Cvitković.

Istaknuo je da se i dalje očekuje dolazak povratnika iz inozemstva te da za njih vrijedi obveza javljanja obiteljskom liječniku. U slučaju dolaska vikendom, to trebaju obaviti prvi sljedeći radni dan zbog provođenja mjera samoizolacije.

"Ako nemaju svojega liječnika, tek onda neka zovu epidemiologa, koji će ih staviti pod zdravstveni nadzor", istaknuo je Cvitković.

Načelnik brodsko-posavske Policijske uprave Antun Valić potvrdio je na upit novinara da za povratak iz inozemstva hrvatski državljani u tranzitu do svojih prebivališta ne trebaju imati propusnice.

Prema podatcima policije, u Brodsko-posavskoj županiji u samoizolaciji je 1091 osoba. Poslijednja 24 sata policija nije zabilježila kršenje mjera samoizolacije.

"Po mjeri zabrane napuštanja prebivališta, u protekla 24 sata nadzirana su 7182 vozila u kojima je bilo 8117 osoba, vozači i putnici, a među njima nije bilo onih koji krše samoizolaciju", rekao je Valić.

Policijska uprava od početka provođenja mjere zabrane napuštanja prebivališta evidentirala je 347 slučaja putnika bez potrebne propusnice.