dosadila mu samoizolacija

Zaražen koronavirusom uživao na terasi kafića, prijeti mu zatvor

11.09.2020 u 21:09

Bionic
Reading

Zatvorska kazna prijeti 62-godišnjaku zaraženom koronavirusom koji je otišao u jedan kafić u Virovitici, iako je bio upoznat sa svojim zdravstvenim stanjem. Policija ga je otkrila u rutinskoj provjeri osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije ili liječenja u kući

'Danas, 11. rujna, policijski službenici policijske postaje Virovitica su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je 62-godišnjak danas oko 11,00 sati u gradu Virovitica, u ugostiteljskom objektu počinio kazneno djelo širenje i prenošenje zarazne bolesti, na način da se nalazio na terasi ugostiteljskog objekta, iako mu je izrečena mjera-Covid-19 liječenje u kući, čime je doveo u opasnost druge ljude da im prenese zaraznu bolest. O navedenom događaju izvješten nadležni epidemiolog', izvijestila je PU virovitičko-podravska.

Dodali su da protiv 62-godišnjaka slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici.

Prema članku 180. Kaznenog zakona, 'tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima, odnosno za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti životinja od kojih mogu oboljeti i ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima ili prenošenja zarazne bolesti sa životinja na ljude, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine'.

Nadalje, 'tko ne pridržavajući se mjera zaštite drugoga zarazi opasnom zaraznom bolešću, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine'.

Ako je kazneno djelo počinjeno iz nehaja, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora do jedne godine.