BRANKO VUKŠIĆ

Zar mislite da će građane zaštititi oni koji su ih isporučili pljačkašima?!

26.04.2015 u 12:38

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Branko Vukšić sudjelovao je u subotu na prosvjedu Udruge Franak na kojem se okupilo oko 5000 ljudi, a potom se otvorenim pismom naslovljenim ‘Zablude (s) prosvjeda Franak’ obratio Udruzi Franak donoseći preciznu kronologiju ‘slučaja Franak’ i upozoravajući na odgovornost vladajućih koji su građane ostavili na nemilost bankama

‘Kada sam prije pet godina s političkim sličnomišljenikom Nikolom Vuljanićem održao presicu ispred Hrvatske narodne banke – o čemu su izvijestili svi relevantni mediji – malo je tko od jučerašnjih prosvjednika naša upozorenja shvatio ozbiljno. Upozorili smo da je devizna klauzula protuustavna, da polako i sigurno gubimo uz sve ostale i monetarni suverenitet, da je kuna tek puko transakcijsko sredstvo, da sve rizike bankarski sektor prebacuje na leđa građana...' započinje svoje pismo Vukšić te redom proziva bivše i sadašnje guvernere, predsjednike i premijere za odgovornost te se obraća Udruzi Franak riječima kako je zabluda da prosvjedovati treba pred Hrvatskom narodnom bankom i pred praznim zgradama Sabora i Vlade.

‘Već 25 godina sve odluke donose – prije svega – HDZ (uz svesrdnu pomoć SDP-a) i SDP.
Trebalo je prosvjedovati na Iblerovu trgu i Trgu žrtava fašizma, jer su HDZ i SDP omogućili i deviznu klauzulu, i visoke kamate, i stotine nameta gramzivih bankara koji Hrvatsku doživljavaju kao kravu muzaru. HDZ i SDP su omogućili da Željko Rohatinski i (nekad njegov zamjenik) Boris Vujčić pogodovanjem bankama i krupnim kapitalistima, uvozničkom lobiju, nanesu hrvatskim građanima (i to ne samo onima koji su uzeli kredite s deviznom klauzulom) više štete nego agresija na Hrvatsku’, piše Vukšić dodajući da su Rohatinski i Vujčić egzekutori, značajan kotačić u dehumaniziranoj Hrvatskoj čije (sve) vlasti služe kapitalu.

Nastavlja dalje da je zabluda organizatora prosvjeda i u tome što su dijelom skup pretvorili u otvorenu propagandu ‘buduće vlasti’ i pojedinih stranaka. ‘Dali su se upregnuti u politička kola. I oni, ali i čelnici pojedinih sindikata. Ako vam je stalo do zaštite građana (a velikom dijelu članova Udruge Franak, vjerujem, jest) zar doista mislite da će građane zaštititi oni koji su ih isporučili pljačkašima?!’ postavlja pitanje Vukšić te zaključuje:

‘Opljačkane građane možete zaštiti jedino tako da se što više udaljite od onih koji su pljačke ozakonili, od onih kojima je politički program anarhija i samovolja. Iako loši, sudovi su jedino mjesto gdje se može i mora izboriti pravda. Postupite li doista principijelno, ne služeći pojedinim političkim opcijama, na sljedećem protestu moglo bi se skupiti daleko više ljudi. Ispolitiziranim skupovima (poput, recimo, onog braniteljskog) izazvat ćete samo prijezir.’