PREDAVAO I RAHIM ADEMI

Započeo državni seminar o Domovinskom ratu

15.04.2009 u 13:35

Bionic
Reading

Drugi državni stručni seminar o Domovinskom ratu za nastavnike i učitelje u srijedu je započeo u Šibeniku. Sudionicima su se obratili šibenski biskup Ante Ivas, general Rahim Ademi, akademik Davorin Rudolf i drugi

Biskup Ivas napomenuo je da je skrivanje zločina počinjenih krajem i nakon Drugog svjetskog rata rodilo 'mržnju i otrov' koji su prouzročili Domovinski rat. 'Prekrajanje povijesnih činjenica, skrivanje istine o Drugom svjetskom ratu i duboka indoktrinacija kroz nastavu povijesti bili su pogubni za našu generaciju i mi ne smijemo dozvoliti da se to isto dogodi našoj djeci i našim novim naraštajima', kazao je šibenski biskup Ante Ivas.

Drugi državni stručni skup za učitelje i nastavnike na temu Domovinskog rata organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, a u ime ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca otvorila ga je državna tajnica Diana Vican.

Akademik Davorin Rudolf održao je uvodno predavanje 'Tko je, kada i zašto napao Hrvatsku?'. Najviše pozornosti privukli su istupi Nikole Vukošića, legendarnog organizatora obrane Šibenika u rujnu 1991. godine i generala Rahima Ademija, jednog od najpoznatijih i najpopularnijih junaka Domovinskog rata, koji je govorio o pothvatu zauzimanja obalne bitnice JNA na Zečevu kod Rogoznice, piše Jutarnji list.

Seminar nastavlja s radom u četvrtak, kada će o pripremama i tijeku Oluje govoriti Željko Sačić, generali Miljenko Crnac, Luka Džanko, Rahim Ademi, Pavao Miljavac i dr. Krešimir Ćosić, dok će predavanja o završetku pobune Srba u Hrvatskoj i srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku te o odlukama tzv. SAO Krajine i paravojnih postrojbi uoči Oluje predavanje održati dr. Ante Nazor i prof. Ivan Radoš.

Seminar završava u petak primjerima iz nastavničke prakse u školama iz Šibenika i Vukovara i predavanjem Marije Belullo, Ane Holjevac Tuković i Nade Arbanas o ulozi žena u Domovinskom ratu.