GLISEROM NA STIJENE

Započela istraga havarije na Cresu

09.09.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Dva člana posade glisera 'Rugh', koji su jučer nešto prije 15 sati to moćno plovilo 'parkirali' na stijene Rta Zaglav, na zapadnoj obali otoka Cresa, pukom srećom prošli su tek s lakšim tjelesnim ozljedama. Austrijski gliser pretrpio je znatna oštećenja, a u ACI marinu Cres dotegljen je oko 20.30 sati, gdje je započeo njegov pregled kako bi se utvrdili uzroci ove havarije

Istragom o uzrocima ove pomorske nezgode, prema podacima iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, zasad je utvrđeno tek da je vlasnik nasukanog plovila austrijski državljanin koji je ujedno i upravljao plovilom te da je plovilo uslijed nasukavanja pretrpjelo znatna oštećenja trupa.

Odsukavanje glisera obavila je služba 'Sea Help', a postupak odsukavanja i tegljenja bio je prilično zahtjevan zbog kritičnih oštećenja plovila. Djelatnici kapetanije i ispostave započeli su u ACI marini Cres pregled oštećenoga plovila u okviru istrage o uzrocima ove pomorske nesreće.

Podsjetimo, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci jučer je nešto prije 15 sati zaprimila poziv putem obalne radijske postaje Rijekaradio s motorne jahte 'Rugh', austrijske zastave sa dva člana posade, koji su se gliserom dužine devet metara nasukali na poziciji Rt Zaglav te je koordinirana akcija spašavanja preko Lučke kapetanije Rijeka i Lučke ispostave Cres, o čemu je obaviještena služba 'Sea Help' i Pomorska policija.

Ubrzo po dojavi na poziciju nasukavanja pristigli su djelatnici policije, koji su na ophodno policijsko plovilo prekrcali austrijske brodolomce i prevezli ih u luku Cres, gdje im je zbog zadobivenih lakših ozljeda pružena liječnička pomoć.