luka gaženica

Zaplovio novi Jadrolinijin trajekt 'Ugljan'

03.07.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Iz zadarske trajektne luke Gaženica prema Preku na otoku Ugljanu u petak je zaplovio novi Jadrolinijin trajekt "Ugljan", u koji je državni brodar uložio tri milijuna eura

Trajekt "Ugljan" proizveden je 2009. u Grčkoj i može prevesti 650 putnika i 114 vozila. Riječ je o prvom od tri broda koje će Jadrolinija ove godine pustiti u plovidbu.

"Samo ime ovog trajekta govori o njegovoj namjeni, a to je da povezuje otok Ugljan i Zadar. Brod je temeljito obnovljen i spreman za plovidbu, a kapacitet broda i njegove maritimne sposobnosti u potpunosti će zadovoljiti rastuće potrebe stanovnika otoka Ugljana i njihovih gostiju", kazao je predsjednik uprave "Jadrolinije" David Sopta na primopredaji trajekta u luci Gaženica.

"Jadrolinija" je u posljednje tri godine jako dobro poslovala te je sav profit uložen u obnovu flote kao našeg strateškog cilja, dodao je Sopta.

"Unatoč epidemiji izazvanoj koronavirusom, koja je snažno pogodila gospodarstvo, posebno sektore prometa i turizma, 'Jadrolinija' nastavlja i dalje ulagati u obnovu flote, a sve na zadovoljstvo naših otočana i putnika", rekao je Sopta i dodao kako će s trajektom "Ugljan" omogućuju bržu i sigurniju plovidbu te povezanost s kopnom kakvu otočani trebaju i zaslužuju.

Kupnja novog trajekta za iznimno frekventnu liniju Preko –Zadar najavljena je u srpnju prošle godine, kada je na traženje načelnika Općine Preko Jure Brižića održan prvi sastanak s državnim brodarom i Agencijom za obalni linijski pomorski promet.

U prošloj godini na liniji Preko – Zadar, koju koriste stanovnici dvaju otoka, Ugljana i Pašmana, prevezeno je 1.141.235 putnika i 381.550 vozila.

Trajekt "Ugljan" dug je 102.20 metara, širok 18, a visok 3,9 metara. U Jadrolinijinoj floti sada su ukupno 54 broda, 37 trajekta za lokalne linije, 10 brzih putničkih brodova, tri trajekta za međunarodne linije i četiri klasična broda.