ŠPANJOLSKA IDE NA IZBORE

Zapatera otjerala kriza, a ne desnica

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 26.09.2011 15:48
  • Objavljeno 26.09.2011 u 15:02
Jose Luis Rodriguez Zapatero

Jose Luis Rodriguez Zapatero

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Jedna odluka, kaže se u politici, vrijedi više od tisuću riječi pa tako ide vijest kako su posljednjih mjeseci strane banke povukle iz Španjolske najmanje 23 milijarde dolara. Tehnički rečeno, strani su investitori 'smanjili izlaganje rizicima', a u realnim pojmovima ne vjeruju u oporavak zemlje. To bi bio, prema sudu ovoga novinara, pravi okvir za današnje raspuštanje parlamenta i sazivanje prijevremenih općih izbora 20. studenoga na kojima će socijalisti doživjeti najveći poraz otkada postoje

Vijeće ministara, španjolska vlada, odlučila je danas preuzeti uvjete tehničkog vladanja, raspustila je parlament i pozvala građane na izvanredne parlamentarne izbore za 20. studenog. Nezavisno od izbornog rezultata, premijer José Luis Rodríguez Zapatero je najavio da se povlači iz politike i to je govorio od 26. srpnja, ali točnije, nešto uvijenije, otkad je shvatio da nema oporavka gospodarstva, smanjenja nezaposlenosti te da je čak 30 posto njegovih glasača neodlučno. Zapravo, na gromoglasnom porazu PSOE na lokalnim izborima u svibnju, građani su mu rekli: 'Odlazi!' Zato je vođenje Socijalističke stranke povjerio Alfredu Pérezu Rubalcabi.

Vođa konzervativaca (Partido popular) Mariano Rajoy kreće prema izborima ne samo ohrabren pobjedom u svibnju ili anketama koji predviđaju najveću pobjedu PP-a u povijesti, već zabrinut hoće li naći dovoljno podrške za formiranje vlade ako ne dobije, kako se očekuje, apsolutnu većinu u parlamentu. A onda, slično kako bi se moglo dogoditi ovdašnjoj opoziciji ako i kada pomete HDZ, odgovoriti na krucijalno pitanje: gdje su alati za smanjenja deficita i za povećanje stope rasta?

Bitne su razlike u odnosu na 1995. kada je Felipe González bacio ručnik u ring: španjolska je ekonomija tada bila u punom rastu, a dolazak konzervativaca nije se smatrao toliko poraznim za socijaliste koliko znakom stabilnosti sustava. Sada, pak, konzervativci brišu pod Zapaterom, ali bogme i sami znaju da bi Rubalcalba uskoro to mogao činiti Rajoyem ako stvari ne krenu po dobru. A malo je šansi da tako bude. Pet milijuna nezaposlenih (a brojka raste) pobrinut će se za to da prazno laprdanje ne potraje predugo. Osim toga, Španjolci nisu bili presretni mogućnošću apsolutne većine u rukama konzervativaca (što se dogodilo u drugom mandatu Jose Maria Aznara, vrijednog pajdaša Georgea W. Busha).

Kampanja je već počela i sastoji se od toga da PP ne zaplaši lijevo orijentirane građane koji će uvelike apstinirati tako da slučajno ne odu u ruke zelenima ili komunistima. Rubalcaba pak želi postići barem onoliko koliko su socijalisti dobili kada ih je potukao Aznar te probuditi vlastite glasače kako bi ih uvjerio da je on ipak bolja opcija nego što je to bio Zapatero (usput budi rečeno, i kod nas se već vrše brifiranja onih koji se i SDP-u spremaju dokazati da su bolja opcija od Zorana Milanovića).

Zapaterova tragedija u tome je što je bio najprogresivniji španjolski premijer, ali političar i vođa koji je morao donijeti najnepopularnije mjere. U odgovoru na krizu, Zapatero je samo promatrao kako mu se ruši ugled usred odluka koje su diktirali Berlin i Pariz. Svejedno, Zapatero može otići zadovoljan što se zemlja nije raspala, što je ETA poražena, što se rasvjetljava razdoblje fašističke vladavine (zadatak koji Hrvati tek moraju ispuniti), što se nezaposlenima plaća prilično visoko osiguranje, što nema većih nereda, što nije popustio biskupima koji bi željeli (kao i u Hrvatskoj, uostalom) voditi zemlju.

Kriza je, dakle, pomela toga premijera, a ne desnica, i to furiozna, koja ga je čak optuživala sa sudioništvo u terorističkim atentatima u Madridu 11. ožujka 2004! Španjolski poučak važan je za Hrvatsku: koliko će, ako uđe u Banske dvore, Milanović izdržati i hoće li iznenaditi našu zemlju, pozitivno, kako je Zapatero iznenadio svoju?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi