16 kandidata

Žaparov uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima u Kirgistanu; osvojio 80 posto glasova

10.01.2021 u 16:51

Bionic
Reading

Kirgistanski nacionalistički političar Sadir Žaparov u nedjelju je uvjerljivo pobijedio na prijevremenim predsjedničkim izborima u Kirgistanu, koji su održani nakon što su prosvjedi građana zbog spornog parlamentarnog glasanja zemlju doveli do političkog kaosa

Žaparov je osvojio gotovo 80 posto glasova u toj srednjoazijskoj državi, tijesno povezanoj s Rusijom, pokazali su preliminarni rezultati izbornog povjerenstva, što znači da neće biti drugoga kruga izbora.

Više od 80 posto birača također je poduprlo prijedlog reforme ustava kojim bi se predsjedniku dale veće ovlasti na račun parlamenta.

Nasilni prosvjedi koji su izbili u listopadu prošle godine nakon spornih parlamentarnih izbora lansirali su Žaparova (52) iz zatvorske ćelije u premijersku fotelju i kulminirali su njegovim preuzimanjem privremenog predsjedništva.

Nakon izbora na kojima su provladine stranke odane tadašnjem predsjedniku Soronbaju Ženbekovu osvojile najviše glasova, tisuće prosvjednika izašle su na ulice prijestolnice Biškeka, grada s oko 100.000 ljudi.

Prosvjednici su upali u zgradu parlamenta, ured predsjednika i zatvor, oslobodili Žaparova, bivšeg oporbenog čelnika koji je kasnije imenovan premijerom a potom i vršiteljem dužnosti predsjednika nakon što je Ženbekov podnio ostavku kako bi se okončali prosvjedi.

Žaparovu, koji je bio osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog otmice pokrajinskog guvernera u sklopu prosvjeda, ukinuta je presuda u jeku nemira u listopadu, a tijekom kampanje imao je veliku prednost pred ostalih 16 predsjedničkih kandidata.

Kirgistan, bivša sovjetska republika koja graniči s Kinom, prošla je dvije revolucije u posljednjih 15 godina, 2005. i 2010.