svrgnut u narodnoj pobuni

Predsjednik Kirgistana Ženbekov podnio ostavku

15.10.2020 u 12:30

Bionic
Reading

Kirgistanski predsjednik Soronbaj Ženbekov u četvrtak je, nakon nereda zbog osporavanih izbora, dao ostavku i kazao da želi spriječiti sukobe između snaga sigurnosti i prosvjednika koji traže da odstupi s vlasti

On je treći predsjednik te zemlje od 2005. koji je svrgnut u narodnoj pobuni. Kirgistan, ruski saveznik na granici s Kinom, suočava se s prosvjedima od parlamentarnih izbora 4. listopada na kojima su saveznici Ženbekova proglasili pobjedu, no oporba ne priznaje ishod izbora i tvrdi da su bili "namješteni".

Predsjednik je u priopćenju izrazio bojazan da bi moglo izbiti nasilje ukoliko prosvjednici ostvare svoju prijetnju i krenu na njegovu rezidenciju.

"Vojska i policija će biti primorani upotrijebiti oružje kako bi zaštitili državnu rezidenciju. Krv će biti prolivena, ne želim ući u povijest zemlje kao predsjednik koji je prolio krv i pucao po svojim građanima. Pozivam obje strane da ne podlegnu provokacijama", poručio je Ženbekov.

Politička kriza u Kirgistanu izbila je nakon parlamentarnih izbora početkom listopada na kojima su pobijedile dvije stranke bliske predsjedniku, a bili su obilježeni optužbama za prijevaru.

U danima nakon toga izbili su neredi i nasilni prosvjedi u kojima je jedna osoba poginula, više od tisuću je ozlijeđeno a predsjednik Ženbekov je, čini se, izgubio kontrolu nad zemljom i najavio ostavku.

Kirgistan, zemlja s najviše pluralizma ali i najnestabilnija među bivšim sovjetskim republikama u srednjoj Aziji, već je doživio dvije revolucije a trojica njegovih predsjednika nakon stjecanja neovisnosti završila su u zatvoru ili u egzilu.