ponovljeno glasanje

Kirgistanski parlament potvrdio Žaparova za premijera

14.10.2020 u 11:37

Bionic
Reading

Kirgistanski parlament potvrdio je nacionalističkog političara Sadira Žaparova za premijera na ponovljenom glasanju u srijedu, što je korak prema okončanju političke krize u srednjoazijskoj zemlji, bliskom savezniku Rusije

Viši dužnosnik Kremlja posjetio je kirgistansku prijestolnicu Biškek u očitom pokušaju da pomogne lokalnim liderima riješiti politički zastoj u bivšoj sovjetskoj republici, domu ruske vojne zračne baze i velike rudarske operacije kanadske tvrtke.

Parlament je morao ponoviti glasanje o imenovanju Žaparova nakon što je predsjednik Soronbaj Ženbekov stavio veto na raniju odluku 10. listopada jer su umjesto nekih zastupnika glasali njihovi zamjenici.

Pristaše su Žaparova oslobodili iz zatvora prošli tjedan. Kirgistan potresaju nemiri od parlamentarnih izbora na kojima su prema službenim rezultatima nadmoćno pobijedili saveznici Ženbekova. Rezultati izbora poništeni su nakon što su prosvjednici zauzeli vladine zgrade 6. listopada.

Žaparov je u zatvoru služio dugotrajnu kaznu zbog optužbi da je državnog službenika uzeo za taoca u prosvjedima 2013. Prošli tjedan je sud ponovno razmatrao njegov slučaj i ukinuo osuđujuću presudu. 

Ženbekov sada treba ratificirati odluku parlamenta i kaže da je spreman odstupiti kad se legitimno izabere novi kabinet. 

U Kirgistanu, zemlji sa 6.5 milijuna stanovnika, izvanredno je stanje. Nekoliko stotina pristaša Žaparova prosvjedovali su u centru Biškeka i prkosili zabrani okupljanja. Zatražili su ostavku predsjednika i raspuštanje parlamenta.