IHRA:

'Zanemarivanje genocida nad Romima pridonijelo je predrasudama i diskriminaciji'

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2020 22:46
  • Objavljeno 19.01.2020 u 22:46
Goran Grlić Radman

Goran Grlić Radman

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA) usvojio je u nedjelju u Bruxellesu deklaraciju u kojoj se ističe da je sjećanje na šest milijuna židovskih žrtava holokausta odgovornost ne samo vlada nego društava u cjelini te izražava zabrinutost zbog ignoriranja genocida nad Romima.

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA), koji je do 2013. godine nosio ime Radna skupina za međunarodnu suradnju o obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta, osnovan je 1998. godine na inicijativu tadašnjeg švedskog premijera Goerana Perssona. Sastoji se od predstavnika vlada i nevladinih udruga, s ciljem poticanja aktivnosti u obrazovanju o holokaustu, sjećanju i istraživanju u zemljama članicama i drugim zainteresiranim zemljama te u davanju političke potpore ovim aktivnostima u nacionalnim i međunarodnim kontekstima.

Savez čine 34 zemlje. Hrvatska, koju na ovoj konferenciji predstavlja ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, članica je saveza od studenoga 2005. godine.

U deklaraciji koja je usvojena na ministarskoj konferenciji ističe se da je "odgovornost za sjećanje na šest milijuna židovskih žrtava holokausta ne samo na vladama nego na društvima u cjelini". Sa zabrinutošću se priznaje da je "zanemarivanje genocida nad Romima pridonijelo predrasudama i diskriminaciji koje mnoge romske zajednice i danas doživljavaju". Također se odaje počast svima koji su pružali otpor nacistima, posebice Pravednicima među narodima i drugima koji su štitili ili pokušavali spasiti one koji su bili u opasnost.

"Njihova nesebična hrabrost treba nas sve nadahnuti da branimo dostojanstvo svake ljudske osobe", kaže se u deklaraciji.

Deklaracija predstavlja niz mjera i načela na koje se zemlje potpisnice obvezuju da će ih podupirati. To, između ostaloga, uključuje prihvaćanje odgovornosti za suprotstavljanje negiranju holokausta i iskrivljavanju činjenica te suprotstavljanje antisemitizmu i svim oblicima rasizma i diskriminacije.

Potpisnice se obvezuju da će predvoditi napore na promicanju obrazovanja, sjećanja i istraživanje holokausta i genocida nad Romima kako bi se suprotstavili utjecaju iskrivljavanja povijesnih činjenica, govoru mržnje, poticanju na nasilje i mržnju. Također se obvezuju da će identificirati, sačuvati i omogućiti pristup arhivskim materijalima, svjedočenjima i autentičnim mjestima za svrhu obrazovanja, komemoracije i istraživanja.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman najavio je da će Hrvatska 27. siječnja, na dan oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, u sjedištu UN-a organizirati izložbu posvećenu hrvatskim Pravednicima među narodima, koji su sudjelovali u spašavanju Židova.

IHRA ima rotirajuće predsjedanje koje traje godinu dana, a od ožujka prošle godine predsjedava Luksemburg, koji je i organizirao ovu konferenciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!