osnivač wikileaksa

Zamjenik australskog premijera: Assange ne bi trebao biti izručen SAD-u

14.12.2021 u 10:23

Bionic
Reading

Zamjenik australskog premijera stao je u obranu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea i pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da ne izruči australskog državljanina Sjedinjenim Američkim Državama

Viši ministar u australskoj vladi Barnaby Joyce rekao je da Assangeu treba suditi u Britaniji ili ga vratiti u matičnu državu. Assangeu (50) prijeti izručenje u SAD zbog optužbi za špijunažu jer je WikiLeaks objavio povjerljive vojne informacije 2010. i 2011. godine.

Joyce, koji se zarazio koronavirusom tijekom posjeta Britaniji ranije u prosincu, rekao je da Assange nije ukrao tajne američke dosjee te da nije bio u SAD-u u vrijeme kad ih je WikiLeaks objavio.

Zastupnik Nove Engleske dodao je da Assange pritom nije prekršio ni jedan australski zakon.

"Kao pojedinac, bez obzira volite li ga ili prezirete, s obzirom na njegove okolnosti, nije u mogućnosti sam zaštititi svoja prava. Stoga se moramo nadati da će to učiniti britanski sudovi, a mi ćemo u skladu s tim suditi o njihovom društvu", napisao je Joyce u uvodniku objavljenom u australskom listu Nine Newspapers.

Joyce je istaknuo da ga "nikad nije upoznao, ali na osnovu viđenog ne poštuje ga" i da "pretpostavlja" da mu se Assange ne bi svidio. No, kako bi se slučaj "jasno sagledao", Joyce poziva da se "ostave po strani predrasude i ozbiljna pitanja koja su povezana s Assangeovim postupcima".

"Oni su odvojeni od ključnog pitanja: gdje je bio pojedinac kada je navodno prekršio američki zakon zbog kojega SAD sad traži njegovo izručenje iz Londona?", napisao je Joyce.

Assange se protekle dvije godine nalazi u zatvoru Belmarsh u Londonu nakon što se gotovo desetljeće skrivao u ekvadorskom veleposlanstvu.

Osnivaču WikiLeaksa ponovno prijeti izručenje nakon što je Visoki sud prošli tjedan poništio prethodnu presudu protiv takvog poteza.

Njegova zaručnica optužila je britanske vlasti za vikend da su odigrale ulogu "krvnika" nakon što je Assange imao blaži moždani udar u zatvoru.