saborska rasprava

Zamjenica državnog revizora: Zdravstvu potrebna analiza inače će dugovi samo rasti

10.05.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Zamjenica glavnog državnog revizora Nediljka Rogošić poručila je u srijedu u Saboru kako je u zdravstvu potrebna temeljita analiza o potrebama i raspoloživim sredstvima jer ako se nešto konkretno ne napravi dugovi će samo rasti.

Ponašajući izvješće o reviziji izvršenja državnog proračuna za 2021., u kojem Državni ured za reviziju skreće pozornost na poteškoće zdravstvenog sustava i visinu dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova, Rogošić je upozorila da po zadnjim podacima dugovi bolnica iznose oko 14,6 milijardi kuna.

Kada je riječ o zdravstvenom sustavu, kazala je, potrebna je dobra i temeljita analiza uzroka jer ovakvim načinom podmirenja obveza ništa se ne rješava.

Država je dala sredstva za podmirenje obveza prema dobavljačima, a u poslovnim knjigama bolnica to nije iskazano kao da su se obveze smanjile nego su se samo preraspodijelile, bolnice više nisu dužne dobavljačima nego HZZO-u, rekla je Rogošić na upit Borisa Lalovca (SDP) ima li pomaka u sustavu zdravstva.

Vidi li se svjetlo na kraju tunela, upitala je Marijana Puljak (Centar). „Kolege koje rade reviziju u zdravstvenom sustavu nisu vidjele neko rješenje ako se radi na ovaj način, sada smo u reviziji 68 bolnica i specijalnih bolnica, vidjet ćemo rezultate”, odgovorila je Rogošić.

Mislim da je potrebna grupa stručnjaka koja bi analizirala potrebe i sredstva kojima možemo maksimalno raspolagati i što možemo financirati, inače će dug, ako se nešto konkretno ne napravi, samo rasti još više, dodala je.

Saborski zastupnici u raspravi hvalili su izvješće Državnog ureda za reviziju upozorivši da se neke njihove preporuke olako shvaćaju, ne provode te iz godine u godinu ponavljaju.

Od 56 naloga i preporuka iz prijašnjih godina provedeno je 44,7 posto preporuka, djelomično je provedeno 8,9 posto, a u postupku je 39,3 posto preporuka.

Državna imovina još uvijek nije procijenjena i evidentirana

Kod provedbe preporuka nije se ništa bitno promijenilo, Ministarstvo financija pripremilo je nacrte pravilnika i preporuke su ugrađene u nacrte, međutim oni još nisu krenuli u proceduru pa je ostao status provedbe preporuka u tijeku, kaže Rogošić.

Na upit Zvane Brumnića (Socijaldemokrati)  Rogošić je rekla da Državni ured za reviziju godinama također upozorava i daje preporuke da se državna imovina mora procijeniti i evidentirati.

„To još uvijek nije postignuto, dijelom zato što su potrebna značajna sredstva za procjenu imovine i unos točnih podataka u registar imovina, a kod poljoprivrednog zemljišta nema nigdje u propisima tko je od državnih institucija obvezan voditi tu evidenciju”, kazala je.

Karolinu Vidović Krišto (OIP) zanimale su potpore trgovačkim društvima na što je Rogošić istaknula da svaka subvencija trgovačkom društvu treba dobiti suglasnost Europske komisije i očitovanje Ministarstva financija.

„Potpore trgovačkim društvima koja su na tržištu ne bi se smjele isplaćivati iz javnih sredstava”, rekla je.

Pohvale za izvješće stizale su od vladajućih i oporbe. Kao i svake godine, izvješće je kvalitetno i sveobuhvatno, kazala je Anamarija Blažević (HDZ).

Najvrjedniji su podaci kojima evidentirate gdje je sustav loš u upravljaju državom imovinom, kazala je Dalija Orešković (Centar). Radite posao kvalitetno i savjesno, poručio je Marijan Pavliček (Suverenisti).