sjednica

Sabor o upravljanju robnim zalihama i pravima nacionalnih manjina

02.05.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Hrvatski sabor plenarnu sjednicu nastavlja u srijedu raspravom o potvrđivanju sporazuma sa Švicarskim saveznim vijećem, te o dva izvješća za 2021. godinu, o pravima nacionalnih manjina i o upravljanju robnim zalihama

U 2021. za financiranje potreba nacionalnih manjina izdvojeno je znatno više sredstava u državnom proračunu, sufinancirani su brojni programi kulturne autonomije i obrazovanje, postignut je napredak u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i uključenju Roma, navodi se u izvješću o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i utrošku sredstava osiguranih u proračunu za 2021. za potrebe nacionalnih manjina.

Najmanji napredak te godine je na području uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina, i to ne samo srpskog jezika i pisma. Problem je bio i pristup javnim medijima, gdje je zastupljenost programa nacionalnih manjina bila samo 1,54 posto.

Izvješće o stanju i upravljanju robnim zalihama pokazuje da je ukupna vrijednost roba i skladišta na kraju 2021. iznosila 653 milijuna kuna, što je 5,29 posto više nego 2020. Popunjenost robnih zaliha bila je 48 posto.

U 2021. nabavljeni su prehrambeni i neprehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti od 44,3 milijuna kuna. Ukupna vrijednost robe nabavljene za sprečavanje širenja covida-19 iznosila je 143,9 milijuna kuna, a nabave roba potrebnih za sanaciju posljedica potresa 75,9 milijuna kuna.

Prije rasprave o dva izvješća zastupnici će raspraviti prijedlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije.

I u ostatku tjedna Sabor će raspravljati o raznim izvješćima, među kojima o upravljanju državnom imovinom u 2020. i 2021., o učincima provedbe Zakona o obnovi nakon potresa u 2021. te u petak o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2021.

Za petak je predviđeno glasovanje o svim točkama raspravljenim u protekla dva tjedna.