JAVIO SE BRAMMERTZ

'Žalit ćemo se na presudu Stanišiću i Simatoviću'

03.06.2013 u 21:59

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz izjavio je ponedjeljak u Bruxellesu da će se tužiteljstvo najvjerojatnije žaliti na pravomoćnu presudu po kojoj su oslobođeni nekadašnji šefovi srpskih tajnih službi Jovica Stanišić i Franko Simatović. Naglasio je da je duboko nezadovoljan nedavnom serijom oslobađajućih presuda.

Brammertz smatra da je tužiteljstvo ponudilo sasvim dovoljno dokaza i dodao da 'nijedne minute, ni sekunde' nije očekivao da Stanišić i Simatović budu oslobođeni. 'Još uvijek proučavamo obrazloženje sudskog vijeća i logiku kojom su se vodili , ali gotovo je sigurno da ćemo se žaliti', rekao je Brammertz, prenosi Blic.

Dvojica bivših šefova Državne sigurnosti Srbije su prošlog tjedna prvostupanjskom presudom oslobođeni odgovornosti za ratne zločine koje su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinile paravojne jedinice koje su pod okriljem te službe osnovali, naoružali i organizirali tijekom devedesetih godina, jer nema dokaza da su izravno naredili tim jedinicama da počine zločine.

Brammertz smatra da će presuda Stanišiću i Simatoviću, kao i prethodne Momčilu Perišiću i Anti Gotovini otežati buduća suđenja za poticanje i pomaganje pri izvršenju ratnih zločina jer je sudsko vijeće zaključilo da nema dovoljno dokaza da su optuženi naredili njihovo počinjenje iako on smatra da ih je tužiteljstvo koje on vodi ponudilo dovoljno.

Prema njegovom mišljenju sužavanje pojma zapovjedne odgovornosti stvara situaciju u kojoj će samo neposredni počinitelji morati strahovati od međunarodne pravde, dok će organizatori proći nekažnjeno.

On je, međutim, naglasio da je to samo njegovo osobno mišljenje i da je kao tužitelj obavezan poštovati sve odluke suda.

Zamoljen da prokomentira višestruke optužbe da su ove presude donesene pod utjecajem vanjskih političkih faktora, Brammertz je rekao da ne želi to komentirati. 'Svjestan sam da se o tome govori, ali ne želim vjerovati da je to istina', rekako je tužitelj.